Zdravlje

Preminule dvije žene – Prve žrtve od virusa zapadnog Nila u Makedoniji i na Kosovu

Napisao admin

U Makedoniji je u četvrtak registrovan prvi smrtni slučaj od virusa zapadnog Nila. Ministarstvo zdravlja je saopćilo da je na Infektivnoj klinici u Skoplju u četvrtak preminula žena, čija starosna dob nije navedena.


Hitna pomoć (foto: Cure.ba)

Ona je bila jedan od tri do sada registrovana slučaja oboljelih od ovog virusa i oni međusobno nisu povezani. Najavljeno je da će više detalja biti saopćeno tokom dana.
 
Jedna pacijentkinja s Kosova preminula je na Infektivnoj klinici u Prištini nakon što je bila zaražena virusom Zapadnog Nila, prenose u četvrtak kosovski mediji.
  
Pozivajući se na zvaničnike Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Infektivne klinike u Prištini, mediji su prenijeli da je pacijentkinja preminula prije nekoliko dana, a u bolnici je bila od 6. septembra, kada je primljena zbog visoke temperature.
 
– Tokom hospitalizacije na Univerzitetsko-kliničkom centru poduzete su sve protokolarne mjere, ali pacijentkinja je preminula 14. septembra, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani.
  
Dr Ramadani i infektolog Teuta Doda Ejupi naveli su da postoje još dva sumnjiva slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila koji su hospitalizovani na Infektivnoj klinici u Prištini, javlja Fena.

cure.ba

Komentari

komentara