Zdravlje

Prijeti li i BiH epidemija morbila? Samo u Prištini najmanje stotinu zaraženih, jedno dijete umrlo

Napisao H. H.

Jedno dijete je preminulo, a najmanje 100 osoba na Kosovu zaraženo je ospicama, javila je u srijedu “Radio-televizija Srbije” (RTS).

Na području Prištine ospice, poznate i kao male boginje, ima već više od 100 građana, a epidemija je, kako navodi “RTS”, zabilježena nakon 16 godina pa je započela primjena mjera pojačanog nadzora i vanredno vakcinisanje u centralnom dijelu Kosova, u Gračanici i okolici, piše “Fena”…

Pojačan nadzor, među ostalim, podrazumijeva i hitno vakcinisanje, prvenstveno djece u dobi od dvije do sedam godina, a takve mjere počeo je primjenjivati Dom zdravlja u Gračanici, navodi “RTS”.

Četvoro oboljelih, koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom liječenju.

Prema riječima epidemiologinje Goranke Lončarević, s Instituta “Batut”, riječ je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hospitalizovane, ali u dobrom opštem stanju.

Epidemiolozi upozoravaju da kolektivna zaštita ne postoji i da je ukupni postotak vakcinisanog stanovništva na teritoriji Srbije daleko od zadovoljavajućeg, a najmanje je vakcinisanih u velikim gradovima – Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

“Od 2016. ima 9.000 oboljelih. U Rumuniji su zabilježena 43 smrtna ishoda, epidemija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenskom periodu”, upozorava Goranka Lončarević iz Instituta za javno zdravlje “Batut”.

Od početka godine, inspekcija srbijanskog ministarstva zdravlja podnijela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju djecu.

Ospice, poznate i kao morbili ili male boginje, vrlo su zarazna virusna bolest. Njezini glavni znakovi su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave do ekstremiteta.

Bolest se najčešće pojavljuje zimi i u proljeće, a iako se ubraja u dječje zarazne bolesti, od nje obolijevaju i stariji. Izvor zaraze isključivo je bolestan čovjek.

Komentari

komentara