Zdravlje

Najbolja vrsta liječenja – Markeri u krvi ukazuju na moguću neefikasnost antidepresiva

Napisao admin

Tim stručnjaka s londonskog Kingz koledža je identifikovao biološke markere u krvi koji mogu da omoguće ljekarima da odaberu najbolju vrstu liječenja za svakog pojedinačnog pacijenta, oboljelog od depresije.


Ilustracija (Foto: Cure.ba)

Karmine Pariante i grupa njegovih kolega sa tog koledža je utvrdila da visok nivo zapaljenskih procesa, koji se pokazuje u sadržaju tri biološka markera u krvi, predstavlja dio mehanizma koji vodi depresiji, naročito nekim njenim oblicima koji ne reaguju najbolje na niske i osrednje doze antidepresiva, prenosi Reuters.

Teža depresija pogađa oko 20 odsto ljudi u svijetu u nekom periodu života, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) predviđa da će već do 2020. depresija da se izjednači sa srčanim bolestima po opterećenju koje će predstavljati za zdravstvene fondove.

Na tržištu postoji veliki broj antidepresiva, uključujući i najbolje prodavane “prozak” i “seroksat”, ali je opšte prihvaćeno mišljenje da ovi lijekovi djeluju na samo polovinu pacijenata, pa i na njih ne uvijek.

Londonski tim je tokom osam nedjelja pratio dejstvo dva antidepresanta “escitaloprama” i “nortriptilina” na grupu pacijenata, mjereći nivo tri biomarkera u njihovoj krvi prije i poslije uzimanja lijeka.

Dotični lijekovi se, inače, u Britaniji i mnogim drugim zemljama smatraju medikamentima prve linije protiv depresije.

Utvrđeno je da su pacijenti kojima nakon osam nedjelja nije bilo ništa bolje, baš oni kod kojih su registrovani najviši nivoi tri markera zapaljenja.

To ukazuje da bi na osnovu nivoa ovih markera ljekari unaprijed mogli da znaju za koje je pacijente najmanje vjerovatno da će reagovati na terapiju pa bi za njih mogli da propišu ili veće doze lijeka ili liječenje kombinovanim medikamentima.

cure.ba

Komentari

komentara