Zdravlje

Istraživanje – Konzumiranje kanabisa u ranoj mladosti povezano sa kasnijim padom inteligencije

Napisao admin

Redovno konzumiranje kanabisa u ranoj mladosti povezano je s kasnijim padom inteligencije, pažnje i pamćenja, otkrilo je istraživanje novozelandskih, britanskih i američkih doktora provedeno na 1000 ispitanika rođenih u novozelandskom gradu Dunedinu tokom više od 20 godina.


kanabis (foto:cure.ba)

Upoređivanjem neuropsiholoških testova provedenih na ispitanicima u dobi od 13 te 38 godina zabilježen je prosječan pad kvocijenta inteligencije od 8 bodova, a pad inteligencije zabilježen je čak i kod korisnika koji su kasnije prestali sa konzumacijom.

Isti efekat redovnog korištenja kanabisa nije zabilježen kod ispitanika koji su s konzumiranjem počeli kao punoljetnici, što ukazuje da je kanabis posebno štetan u godinama kada se tijela i umovi mladih ljudi tek razvijaju. Kako kažu autori, značajnost ovog istraživanja leži u novim uvidima u učinke konzumacije kanabisa na kognitivno djelovanje, a pogotovo je značajno za Novi Zeland koji, po međunarodnim standardima, ima visoku stopu korištenja kanabisa.

Ovo nije prvi put da je zabilježena povezanost između učestalog korištenja kanabisa, slabije pažnje i pamćenja, ali dosadašnja su se istraživanja oslanjala na prisjećanje ispitanika o korištenju kanabisa, pa je bilo teško ustanoviti uzrokuje li kanabis pad inteligencije ili je stvar u tome da su mladi s nižim kvocijentom inteligencije skloniji konzumaciji kanabisa.

cure.ba

Komentari

komentara