Zdravlje

Lijekovi na bazi kanabisa od naredne godine u bh. apotekama?

Napisao H. H.

Smatram pozitivnim uvođenje ove vrste lijekova, ali kao dodatak terapiji jer samo u kombinaciji s već utvrđenom metodom i terapijom koja se koristi oni mogu donijeti rezultate, kaže Gojković

Uvođenje lijekova na bazi kanabisa u medicinske svrhe u BiH sve je izvjesnije, moguće i za godinu dana. Iz Ministarstva bezbjednosti BiH poručuju da se sastanak Komisije za sprečavanje zloupotrebe opojnih droga po ovom pitanju očekuje u narednom periodu.
“Očekujemo da će se na sastanku dogovoriti prijedlog izmjene postojećeg zakona ili će eventualno doći do toga da kanabinoidi budu premješteni iz tablice 1- zabranjene supstance u tablicu 2 – supstance koje se koriste u medicini, kako je predlagano”, rekli su u Ministarstvu bezbjednosti BiH.
Dr Zdenka Gojković, načelnica Klinike za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra RS, kaže da je sigurna kako će ova procedura imati pozitivan ishod.

“Zaista mislim da nema razloga da dođe do nekih nepredviđenih komplikacija prilikom ovog procesa, a kao primjer imamo i SAD, gdje se baš u ovo vrijeme traže slične dozvole da se ova supstanca koristi i u neke druge svrhe. Međutim, to je dugotrajan proces i biće potrebno pristupiti izmjeni zakona kao i više pravilnika. Sada je sljedeći korak na Parlamentarnoj skupštini BiH”, ističe Gojković.
Ona dodaje da je u pitanju niz aktivnosti koje se moraju sprovesti u ovom procesu kako bismo na kraju dobili željeni rezultat.
“Očekujem da će ova procedura trajati najmanje još godinu dana i da će se tek onda naći u liječenju i u apotekama. Mišljenja sam da zaista i treba toliko da traje, pogotovo kada se radi o ovom pitanju, ne treba da se ovakve stvari rješavaju brzo, nego temeljno i detaljno”, kaže dr Gojković.
Prema njenim riječima, tu supstancu treba koristiti isključivo u medicinske svrhe.

“Smatram pozitivnim uvođenje ove vrste lijekova, ali kao dodatak terapiji jer samo u kombinaciji s već utvrđenom metodom i terapijom koja se koristi oni mogu donijeti rezultate”, pojasnila je dr Gojković piše depo.ba.

Komentari

komentara