Zdravlje

9 SIMPTOMA RAKA PLUĆA NA KOJE TRABATE ODMAH REAGOVATI: Ovako vas tijelo upozorava na ovu bolest!

Napisao H. H.

Osumnjivim simptomima razgovarajte sa svojim liječnikom obiteljske medicine, pogotovo ako su dugotrajni i ne možete ih ublažiti uobičajenim metodama.

1. Dugotrajan kašalj

Kašalj koji s vremenom postaje sve gori i intenzivniji jasan je znak za uzbunu. Gusta sluz boje hrđi može biti rani znak bolesti, a suhi kašalj koji traje više od mjesec dana također vrijedi provjeriti.

2. Kronične infekcije

Većinu vremena, virusi ili bakterije su krivi za plućne infekcije poput bronhitisa i upale pluća. Međutim, ako se više puta razbolite i čini se da svaka bolest ide ravno u vaš prsni koš, to bi mogao biti znak raka pluća. Ove infekcije mogu biti uzrokovane samim tumorom ili zbog oslabljenog imunološkog sustava, pokazuju istraživanja.

3. Bolovi u prsnom košu

Kronična bol u prsima jedan je od najočitijih znakova raka pluća, osobito ako postane intenzivnija pri dubokom disanju, kašljanju ili smijanju. Obratite pozornost širi li se bol prema leđima i ramenima. Bez obzira na to je li bol tupa ili oštra, razgovarajte sa svojim liječnikom ako potraje dulje vrijeme.

4. Iznenadan i neobjašnjiv gubitak kilograma

Kao i kod bilo koje vrste karcinoma, uznapredovali tumor može stvoriti proteine ​​koji u vašem tijelu uzrokuju gubitak na težini. Zbog toga biste mogli primijetiti i pad apetita.

5. Bol u kostima

Ako se rak pluća proširio na druge organe u vašem tijelu, možete osjetiti bol duboko u kostima ili zglobovima. Često se bol seli u područje leđa i kukova.

6. Sveopći umor

Od uobičajenog umora razlikuje se po tome što se osjećate toliko iscrpljeno da jedva čekate leći u krevet, a čak i nakon dugotrajnog sna ne osjećate se bolje. Sličan umor javlja se i kod depresije i nekih drugih stanja, stoga posavjetujte se s liječnikom kako biste se uvjerili da ste točno detektirali izvor svog umora.

7. Slabost u mišićima

Rak pluća utječe na vaše mišiće kao i na druge organe u tijelu. Jedno od prvih područja koje napada su bokovi do te mjere da će vam možda biti teško ustati iz stolca. Karakteristična je i slabost u ramenima, rukama i nogama. Stanice raka pluća mogu proizvesti određene hormone ili uzrokovati da vaš imunološki sustav napadne dijelove vašeg živčanog sustava koji izravno utječu na vaše mišiće, što dovodi do slabosti.

8. Otekline na vratu i licu

Ako tumor na plućima počne pritiskati vašu gornju šuplju venu (veliku venu koja vodi krv iz glave i ruku do srca), možete primijetiti oticanje vrata i lica. Ruke i gornji dio prsnog koša također mogu biti pogođeni.

9. Visoka razina kalcija u krviNeki oblici karcinoma na plućima stvaraju supstance slične hormonima koje narušavaju ravnotežu minerala u vašem tijelu zbog čega se u nekim slučajevima višak kalcija oslobađa u krvotok. Premda možda niste toga svjesni sve dok vam liječnik ne naloži laboratorijski test, trebali biste paziti na ove simptome: učestalo mokrenje, pretjeranu žeđ, zatvor, mučninu, bol u trbuhu i vrtoglavicu.

Komentari

komentara