Zdravlje

Nutricionisti upozoravaju – Hrana koja hladi

Napisao admin

Evo kakvi bi trebalo da budu principi ljetne ishrane.


Hrana (Foto: Cure.ba)

Povrće

Povrće osvježava organizam, podstiče izbacivanje toksina, obezbjeđuje potrebnu energiju i reguliše varenje. Ono je pravi rudnik mineralnih soli, vitamina i biljnih vlakana, supstanci koje su od neprocjenjivog značaja za očuvanje zdravlja i lijepog izgleda.

Začini

Začini nas rashlađuju, također. Ljuta hrana povećava znojenje tijela, pa se tijelo hladi isparavanjem. Ona takođe izaziva aktiviranje hormona sreće, od kojih vam postaje prijatno.

Gorka kafa

Jedna hladna gorka kafa može pomoći kod izuzetno jakih reakcija na toplotu kao što su jake vrtoglavice, napad migrene, krvarenje iz nosa, mučnina sa željom za povraćanjem, iznenadna malaksalost i slabost u nogama.

Tjestenina

Tjestenina je dozvoljena, ali pod uslovom da je jedete uz lagane umake i maslinovo ulje ili sa prilogom od povrća.

Jogurt

Pozitivno djeluje na crijeva, podstiče izbacivanje toksina i osvježava na velikim vrućinama.

cure.ba

Komentari

komentara