Zdravlje

Zdravlje – ĐUMBIR LIJEČI RAK! Ljekari potvrdili da ovaj korijen ubija ćelije kancera!

Napisao H. H.

Naučnici tvrde da đumbir ubija ćelije raka, i ne samo to, nego ih tjera da ubijaju jedna drugu

Dosad smo imali razne tvrdnje ljudi koji su se izliječili pomoću đumbira ili poznaju nekoga ko se tako izliječio, ali sada i naučnici tvrde da ovaj čudotvorni korijen ubija ćelije raka, i ne samo to, nego ih tjera da ubijaju jedna drugu, piše “Telegraf“.

Ćelije raka počinju da napadaju jedna drugu i međusobno se uništavaju, a ovaj začin pomaže i u ublažavanju mučnina i bolova osobama koje prolaze kroz hemoterapiju, prenosi MojeZdravlje.

Đumbir se dugo koristio za tretiranje upala i mučnina, ali rezultati koji su prezentovani na predavanju Američkog Udruženja za istraživanje raka otkrivaju da kada se koristio prah đumbira za liječenje raka, one su sve izumrle nakon izlaganja tom sastojku. U medicinskom žargonu to se zove apopotoza – programirana smrt ćelije. Kada je đumbir prisutan, ćelije raka čak napadaju jedna drugu, to se zove autofagija.

Dok se đumbir smatra kao sjajan prirodni lijek za one koji prolaze hemoterapiju, osobe koje imaju rak mogu ga koristiti na vlastitu volju u većim količinama. Jedno drugo istraživanje koje pokazuje sposobnosti đumbira u borbi protiv raka jajnika navodi: “Đumbir spriječava rast i modeluje izlučivanje angiogenih faktora u ćelijama raka jajnika. Korišćenje dijetetskih supstanci kao đumbir, imaju potencijal u liječenju i prevenciji raka jajnika.”

Vrijednost đumbira je, kako stručnjaci navode, u sadržaju aktivnih materija koje imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske efekte. Konzumacija đumbira liječi želudačno crijevna poremećaje nastale putnom mučninom ili trudnoćom.

Istovremeno đumbir nema nepoželjnih nuspojava, kao što je, na primjer, pospanost, koja se pojavljuje uzimanjem farmaceutskih preparata. Olakšava varenje (podražuje peristaltiku i lučenje želudačnog soka), djeluje protiv nadimanjai stišava želudačno-crijevna grčeve.

Đumbir se uzima i za jačanje apetita. Preventivno djeluje protiv zaraznih bolesti jer je antiseptik (uništava mikroorganizme), stimuliše sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. Djeluje i protivupalno, što se odnosi na mnoge bolesti, uz ostalo, na reumatoidni artritis, kada uzimanje đumbira smanjuje bolove, otoke i jutarnju ukočenost, a poboljšava pokretljivost zglobova.

Djeluje kao antikoagulans, odnosno spriječava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba. Djeluje povoljno na rad jetre i smanjuje holesterol. Pomaže kod migrene i drugih vrsta glavobolja. Takođe, đumbir snižava povišenu telesnu temperaturu. Djeluje i kao antioksidans, odnosno protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, a uz ostalo sadrži kurkumin i djeluje protiv raka i ateroskleroze.

Đumbir možete koristiti u neograničenim količinama, kao začin, kao sok ili čaj u hrani ili u piću. Kao začin prisutan je u svim prodavnicama, a kao korijen potražite ga u prodavnicama zdrave hrane.

cure.ba

Komentari

komentara