Zdravlje

Senzacionalno otkriće: Ovo ubija 70 posto stanica raka!

Napisao H. H.

Rijječ je o ogromnom otkriću, tvrde znanstvenici koji su u studiji pokazali kako crvene bobice iz prašume kraj australskog Queenslanda ubija stanice raka brzinski i s minimalnim nuspojavama, piše Diply.

Dok naučni laboratoriji širom svijeta već decenijama neumorno testiraju potencijalne nove lijekove za rak i njegove brojne oblike, ekipa predvođena dr. Glenom Boyleom smatra kako je došla do šokantnog otkrića koje bi moglo spasiti na milione života.

Naučnici iz Berghofer Instituta za medicinska istraživanja uspješno su izolirali sastojak iz bobice koji ubija rak te dokazali kako ima snažan učinak na tumore glave, vrata, dojke, crijeva, prostate kao i na melanom.

Šumska bobica iz prašume specifična za australsku divljinu sadrži kemijski spoj nazvan EBC-46, koji je testiran na brojnim životinjama s raznim tipovima tumora. Za sada su njegovi efekti potvrđeni na preko 300 mački, pasa i konja te tazmanijskih đavola.

Sastojak se nalazi u sjemenki, a vrlo je kompliciran proces estrakcije i pročišćavanja samog spoja. Ipak, potvrđeno je kako je nakon liječenja s njim oko 75 posto tumora nestalo te se nisu vratili. Planiraju testiranja na ljudima – Vjerujemo kako će EBC-46 zasigurno djelovati i na ljudima, jer pokreće staničnu reakciju u kojoj se prekida snabdijevanje tumora s krvi – rekao je vođa istraživanja, dr. Boyle.

Nije lako niti pronaći tu bobicu u prašumi, a zadatak pronalaženja i testiranja na ljudima na sebe je preuzela biotehnološka kompanija EcoBiotics. Naučnici su objavili kako su testiranja na ljudima u fazi planiranja te su kao takva neminovna, piše avaz.ba

Komentari

komentara