Zdravlje

Zdravlje – Umjesto ASPIRINA uzmite trešnju! Evo zašto…

Napisao admin

Trešnje su vijekovima u narodu poznate kao voće na „dobrom glasu“ koje ima mnoga ljekovita svojstva, a nedavna naučna istraživanja su to i potvrdila.


Tvrdi se čak da smo veoma blizu trenutka kad će nam ih ljekari izdavati na recept. Ali, krenimo redom…

Trešnje su veome bogate antioksidantima, pa su istraživanja pokazala da povoljno utiču na prevenciju srčanih bolesti, zdravlje kostiju i ublažavanje bolova. Pored antioksidanata za to su zaslužni i flavonoidi, kojima su trešnje takođe veoma bogate, piše Lifepressmagazine.

Vjeruje se da zbog velike količine antocijanina ovo mirisno voće može da ublaži bolove i da 20 ovih plodova ima bolje djelovanje od jednog aspirina. Zbog velikih količina bora, magnezijuma i kalcijuma dobre su čuvarice naših kostiju, a zbog visokog udijela vode i malo kalorija pomažu nam pri mršavljenju, dok zbog kombinacije anti-aging oksidanata, vlakana vitamina i minerala pročišćavaju nam krv i podižu energiju.

Pored ljekovitosti samog ploda i koštice, ljekovita svojstva sadrže čak i peteljke. Od peteljki možete napraviti čaj, koji će vam olakašati lučenje mokraće i probleme povezane sa bubrežnim kamencem. Jednostavno stavite šaku peteljki u litar kipuće vode i ostavite da prokuha dva minuta, pa ostavite da stoji oko 15 minuta. Nakon toga, čaj ocijedite i pijuckajte u malim gutljajima tokom dana.

U Japanu, trešnjin cvijet se smatra nacionalnim cvijetom, a simboliše sreću. Zbog toga, Japanci hiljadama godina njeguju tradiciju ohanami, što znači “ići gledati trešnjin cvijet”, a cvjetanje trešanja u aprilu, Japancima predstavlja veoma važan događaj.


cure.ba

Komentari

komentara