Zdravlje

Evo ko smije da pije aspirin, a za koga on može da bude fatalan

Napisao H. H.

Aspirin je jedan od lijekova koji se najviše upotrebljava širom svijeta.

Ljekari ga prepisuju pacijentima još od kako se prvi put pojavio 1890. godine zbog njegovog dejstva po kome je aspirin postao nadaleko poznat, ali u posljednje vrijeme je pod velikim pritiskom.

On ima odlično protivupalno dejstvo zbog čega ga koriste pacijenti oboljeli od artritisa. Daje se i pacijentima koji su imali infarkt ili šlog, kao i intevenciju poput ugradnje bajpasa ili neke kardiološke operacije kako bi se popravilo zdravlje srca. On smanjuje bol, skida temperaturu i može da razrijedi krv. Neka istraživanja pokazuju da spriječava rak crijeva.

Zabrinutost se pojavila kada su se u posljednje vrijeme pojavile tvrdnje da aspirin nanosi više štete nego koristi. Sva ova istraživanja povezana su sa niskim dozama aspirina, 100mg dnevno, koje su date ljudima za koje se zna da nemaju srčana oboljenja, a upoređeni su rezultati sa onim pacijantima kojima su davane placebo pilule.

Ispostavilo se da aspirin nema benefite u spriječavanju srčanih problema već povećava rizik od krvarenja. Kod osoba starijih od 70 godina aspirin je dao lošije rezultate i čak povećao rizik za smrt od raka. Kod dijabetičara je smanjio rizik od srčanih smetnji za 12 posto, ali je povećao šanse za ozbiljno krvarenje za 29 posto.

Postoje neki problemi sa upotrebom ovog jeftinog lijeka. Prema najnovijim istraživanjima, postoje kategorije ljudi koji ne bi smijeli da koriste aspirin jer mogu da im još više upropaste zdravlje.

Ako ste imali infarkt, ugrađen stent ili bajpas, jedan aspirin dnevno do kraja života može da spriječi da opet doživite infarkt. Ovo se zove sekundarna prevencija i nema sumnje da aspirin koji biste uzimali svakog dana može da vam pomogne. Nastavite da uzimate aspirin i nemojte da stajete sve dok vam vaš ljekar ne savjetuje suprotno.

Ako imate preko 70 godina i nemate nikakvih problema sa srcem, nemojte da uzimate svakog dana aspirin. Preventivno uzimanje lijeka neće vam produžiti život. Nemojte ga uzimati kako biste spriječili rak.

U slučaju da imate dijabetes, ali nemate problema sa srcem, uzimanje aspirina može da poveća šanse da iskrvarite.

Aspirin nije za djecu i nikada ne smije da se daje djeci. 1970. aspirin St Josephs za djecu koji je dolazio u formi za žvakanje sa ukusom pomorandže povezan je sa rijetkom ali fatalnom bolesti kod djece koja je poznata kao Rejev sindrom.

Trenutno niko ne zna koja je doza neophodna kao prevencija, da li je to mala doza od 80 do 100mg ili regularna doza od 325mg.

Ako ste imali šlog ili stent ljekari prepisuju aspirin kao lijek koji razrijeđuje krv Plavix. On se obično koristi zajedno sa aspirinom, ali obavezno pitajte vašeg ljekara za savjet u vezi doze.

Povremena upotreba aspirina kod odraslih je sigurna ukoliko se on koristi da se skine temperatura, smanji bol ili neka druga neprijatnost. Potrebno je da se sprovedu još neka istraživanja kako bi se sa sigurnošću utvrdilo kako i ko smije da koristi aspirin i preventivno i u okviru propisane terapije. Oprezno sa lijekovima i nemojte ih uzimati na svoju ruku, prenosi “Telegraf“.

Komentari

komentara