Zdravlje

Obični aspirin liječi brojne zdravstvene tegobe

Napisao H. H.

Da li ste nekad mogli da pretpostavite da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo da smanjite bol?

Taj lijek koji možete kupiti bez recepta u bilo kojoj apoteci, ima nekoliko nevjerovatnih svojstava, za koje mnogi ne mogu ni da pretpostave.

1.Pomaže u borbi s bubuljicama

Zahvaljujući protivupalnim svojstvima, aspirin smanjuje bubuljice i umiruje kožu. Potrebno je isitniti 2-3 tablete (važno je da nisu obložene) i pomiješati ih s limunovim sokom. Nanesite smjesu na bubuljicu, držite oko jednog minuta, a onda isperite. Ovu smjesu nemojte koristiti pred izlazak na sunce.

2.Otklanja svrab kod ujeda insekata

Aspirin će vam pomoći i da smanjite otok i svrab nakon ujeda komaraca. Rastopite vodom tabletu aspirina (neobloženu) tako da dobijete pastu, nanesite je na mjesto uboda i držite nekoliko minuta.

3.Sužava pore na licu

Aspirin normalizuje lučenje lojnih žlijezda, shodno tome smanjuje se i veličina pora, koža postaje blistava i glatka.

Priprema ove maske vam neće oduzeti više od pet minuta: 7 neobloženih tableta aspirina, 3 supene kašike prirodnog jogurta ili pavlake, 1 supena kašika meda. Nanesite masku na čisto lice, držite 3-5 minuta, a potom isperite vodom.

4.Rješava problem peruti

Perut ne samo da ne izgleda lijepo, već i stvara neprijatnosti zbog svraba. Da biste je se riješili potrebno je da razbijete dvije tablete aspirina i izmiješate ih s količinom šampona koja vam je dovoljna da operete kosu.

5.Djeluje kao eksfoliant

Acetilsalicilna kiselina je odlična kod uklanjanja izumrlih ćelija epidermisa. Da biste napravili eksfoliant, jednostavno pomiješajte par tableta aspirina s vodom. Nanesite smjesu na kožu, ostavite nekoliko minuta, zatim malo izmasirajte i isperite vodom. Ako vam je koža osjetljiva budite pažljivi s ovom maskom, jer može izazvati nadražaj.

6.Pomaže da se riješite žuljeva na nogama

Ove tablete vam mogu učiniti stopala mekšim, jer kiselina odlično uklanja grubu kožu. Usitnite sedam tableta i pomiješajte ih sa supenom kašikom limunovog soka da dobijete pastu. Nanesite smjesu na stopala, i držite 10 minuta na toplom. A onda preko problematičnih mjesta pređite kamenom za pete.

7.Oporavlja oštećenu kosu

Čak i kosi aspirin može biti od koristi. On je čini glatkom i sjajnom i pomaže da se očuva boja nakon farbanja. U šolji tople vode rastvorite blister aspirina. Ovu masku nanesite na kosu nakon što ste je oprali. Ostavite da djeluje 15 minuta, a onda isperite.

8.Uklanja fleke od znoja sa odjeće

Aspirin može da produži rok trajanja vaše odjeće koju ste smatrali uništenom flekama od znoja. Pomiješajte tabletu aspirina s toplom vodom, nanesite na fleke i ostavite preko noći. Nakon toga operite odjeću kao što to obično radite i uživajte u rezultatu.

9.Uklanja tragove od sapuna u kupatilu

Za one koji su već umorni od pranja mrlja od sapuna, postoji jedno odlično rješenje. Izmrvite pet tableta aspirina i dodajte porciju sredstva za čišćenje. Nanesite smjesu na površine, ostavite pola sata, a nakon toga ćete je s lakoćom ukloniti sunđerom.

10.Produžava život ubranog cvijeća

Buket će vam u vazi duže trajati, ako u vodu ubacite tabletu aspirina. To se dešava zato što aspirin mijenja pH vrijednost vode i razmnožavanje bakterija u njoj se usporava. Ovaj trik naročito dobro radi kad su u pitanju ruže,piše Aura

11.Jača nokte

U 200 ml vode rastvorite 2 tablete aspirina, kapsulu vitamina A, 1 supenu kašiku morske soli i malo biljnog ulje. Spustite ruke u rastvor i držite 10 minuta, a nakon toga ih obrišite papirnom maramicom.

Savjetujemo vam da se konsultujete sa svojim ljekarom ili dermatologom prije nego što počnete da primjenjujete date savjete.

Komentari

komentara