Zdravlje

Očaj – "Pomozite nam, odsječeni smo i zaboravljeni!"

Napisao admin

Nakon što je vrhunac vodnog vala prošao Karlovcem opasnost od visokog vodostaja Kupe seli se na područje Siska, ali s podivljalim vodostajima bore se i na požeškom području u Kostajnici i drugim dijelovima Hrvatske


Karlovac (Foto: Tportal)

Pažnja se sada seli na šire sisačko područje, posebno kod Žažine i Letovanića gdje će se susresti vodni valovi Save i Kupe pa su na to područje upućene dodatne snage hrvatske vojske.

Ukupno 700 pripadnika Oružanih snaga RH angažirano je u poplavama, njih 450 u Sisačko-moslavačkoj županiji, 150 u Karlovačkoj i 100 u Požeško-slavonskoj županiji. Na terenu pomažu lokalnom stanovništvu u borbi protiv poplava, s ukupno 12 čamaca, 6 u Karlovačkoj županiji, gdje u evakuaciji pomaže i amfibija, te 6 čamaca u Požeško-slavonskoj županiji.

Vojska je upućena na teren, u poplavom ugrožena područja triju županija, temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS). 100 vojnika pomaže na području oko Pleternice gdje je rijeka Orljava poplavila 70 tak kuća.

Sinoć je nevrijeme s tučom poharalo područje Lipika, a rijeka Ilova izlila se kod Banove Jaruge gdje se zečjim nasipima brane kuće. Od vodostaja Une strepe u Hrvatskoj Kostajnici i to zbog od vodostaja u BiH, a upravo je zbog nabujale rijeke Sane izvanredno stanje proglašeno u Prijedoru.

Ravnatelj Džavne uprave za zaštitu i spašavanje Jadranko Perinić rekao je da se od vremenske nepogode teško obraniti, posebno kada su u pitanju bujične poplave i ekstremne količine padaline, te je pojasnio da su opasne količine kiša od 50, 60 ili 70 litara po četvornom metro, a sada se mjestimično u 24 sata, kako je rekao,'istrese’ na tlo 240 litara kiše, od čega se teško obraniti.

‘Zadnji puta je veliki vodni val ovdje bio 1955. godine, ali 60 cm niži’, kazao je Perinić. Na području Sisačko-moslavačke županije očekuju se čak dva vodena vala – jedan stiže Kupom, drugi Savom. Vojska također pomaže u gradnji nasipa. Ljudi pokušavaju spasiti imovinu.

Sava iz smjera Zagreba i Kupa iz smjera Karlovca donose vodene valove. Problem su i rijeke Glina, Una i Odra koje prijete Lonjskom i Odranskom polju. Kritične su točke Petrinja, Letovanić, Žažina i Staro Pračno. Izvanredno stanje je u Hrvatskoj Kostajnici gdje je rijeka Una došla do naselja i ugrožava kuće.

‘Pomozite nam, zaboravili su nas!’

‘Gradac je zaboravljen’, kažu jutros za Radio Mrežnicu tamošnji mještani. Odsječeni smo od svijeta, Kupa nam je u kućama, priča gospođa koja moli i apelira za pomoć.

‘Sve su kuće odsječene, ne možemo van, sve je pod vodom. Vojska mi je jučer jedva bacila par vreća, svi idu za Donje Mekušje, nitko ne spominje Gradac. Od Selca mi smo odsječeni. Grozno nam je. Svi uz Kupu smo odsječeni. Ne možemo doći ni jedni do drugih. Da bi došli k meni morate imati velike čizme, a cestom ide čamac. Onda znate kako je, meni je Kupa spojena ‘pravo’ u dvorište’, kaže gospođa.

‘Pomozite nam kako god znate, svinje su nam otpeljali jučer u selo, kokoši su mi u vodi, no mi smo odsječeni’, vapaj je za pomoć s Gradca.

tportal

Komentari

komentara