Zdravlje

Riješite je se – Spužva za tuširanje vas može zaraziti iznimno opasnom bakterijom

Napisao admin

Spužvica koju koristite dok se tuširate kako biste detaljno oribali kožu i uklonili mrtve stanice u stvari je leglo bakterija. Stručnjaci savjetuju da je izbacite iz upotrebe.


Tuširanje (Foto: Arhiva)

Rezultati studije objavljeni u Journal of Clinical Microbiology pokazali su kako spužvice, ne sintetičke, već one koje se proizvode od krastavaca mogu razviti i prenijeti bakteriju Pseudomonas aeruginosa, koja izaziva bolest kako kod ljudi, tako i kod životinja.

‘U početku su spužvice dobar higijenski pribor, ali s vremenom mogu postati nepoželjne zbog nepravilnog održavanja’, kaže dermatologica Esther Angert.

Spužvica skida mrtve stanices naše kože koje se potom uvuku u sve dijelove spužvice. Osnovni je problem što će ih nakon tuširanja većina ljudi samo odložiti sa strane i ne dirati do ponovnog tuširanja. To su idealni uvjeti da se na njoj razmnože bakterije.

‘Kupaonica je toplo i vlažno mjesto i kao takvo je idalna za bakterije. Svaki put kada se spužvica namoči i upotrijebi, a potom se ne očisti i potpuno ne osuši, razvit će bakterije’, pojasnila je dermatologica.

Na taj način svakim idućim kupanjem ili tuširanjem raznosimo bakterije po cijelom tijelu, a bakterija Pseudomonas aeruginosa može dovesti i do iznimno opasnog stafilokoka. Opasnost od zaraze još je veća ukoliko na koži imate posjekotinu ili ranicu.

net.hr

Komentari

komentara