Zdravlje

Naučnici otkrili bakteriju koja štiti od depresije i strahova

Napisao H. H.

Naučnici sa Univerziteta u Koloradu otkrili su bakteriju koja štiti mozak od štetnog uticaja stresa.

Ako to otkriće bude potvrđeno kliničkim istraživanjima, biće moguće liječenje stresa, posttraumatskog poremećaja i strahova – i to probioticima, navodi “Medical News Today”.

Naučnici su, tokom istraživanja, miševima ubrizgavli bakteriju (mycobateriym vaccae), nakon čega se pokazalo da su životinje, suočene sa opasnom situacijom, bile manje uplašene i pokazivale manjim rizik od dobijanja upala ili kolitisa, prenosi “B92“.

Nakon nekoliko sedmica od ubrizgavanja bakterije, naučnici su izmjerili povećan nivo protivupalnog proteina u mozgu miševa.

Vrijednost alarmina, proteina odgovornog za stres, bila je niža, dok je, istovremeno, bilo više receptora čija je glavna uloga da sačuvaju protivupalne osobine imunih ćelija mozga.

Naučnici su se uvjerili da bakterija blokira uticaj stresa, stvarajući fenotip u mozgu otporan na njega. Ako i kod ljudi bude postignut isti efekat, to će imati ogroman uticaj na brojne neuroinflamatorne bolesti, navode naučnici.

“Medical News Today” piše i o studijama koje povezuju mozak sa crijevnim bakterijama.

Jedna od studija ukazala je na to da nedostatak određene crijevne bakterije može da promijeni područja u mozgu koja utiču na strahove i depresiju.

Druga studija sugeriše da lijekovi protiv želudačne kiseline mogu da utiču na pojavu depresije.

Komentari

komentara