Zdravlje

Otkrivena BAKTERIJA koja napada i jede živo meso: “Niko ne razumije šta se događa, a EPIDEMIJA uzima sve više maha”

Napisao H. H.

Doktori u Australiji pozvali su na hitnu akciju i detaljno istraživanje kako bi se otkrilo zašto je zaraza bakterijom koja napada i ‘jede’ živo meso prerasla u pravu epidemiju u državi Victoria, piše “BBC”.

Broj pojedinačnih slučajeva zaraze Buruli čirom, kožnom infekcijom najčešćoj u Africi, u posljednje su se četiri godine povećale za 400 posto. Također, infekcije postaju sve teže i brzo se šire, a doktori ne znaju kako spriječiti zarazu, prenosi “Jutarnji“.

Prošle godine prijavljeno je 275 novih slučajeva infekcije što je povećanje od 51 posto u odnosu na godinu ranije.

Infektolog, doktor Daniel O'Brien kaže kako su slučajevi Buruli čira u posljednje u toj regiji vrijeme postali znatno češći i teži.

Nejasno je zašto se čir, karakterističan za tropska područja, pojavio i u Victoriji, odnosno području umjerene klime.

U tekstu objavljenom u Medicinskom časopisu Australije, doktori su pozvali vladu da hitno odobri sredstva za istraživanje ove pojave.

Niko ne razumije šta se događa i šta pokreće ovu epidemiju. Mi možemo ponuditi indicije, ali ne i djelotvoran savjet“, kaže doktor O'Brien.

Kaže i kako neke teorije uključuju čimbenike poput oborina, vrste tla i divljih životinja. Prošle godine, vlasti su pronašle tragove te bakterije u izmetu oposuma.

Problem je u tome što nemam mnogo vremena za razmišljanje i raspravu jer epidemija uzima sve više maha“, kaže O'Brien.

Buruli čir je izuzetno teško liječiti, a pacijenti se oporavljaju između šesti i 12 mjeseci. Mnogi nakon toga trebaju rekonstruktivnu operaciju.

Vlasti Victorie kažu kako su već potrošili više od milion australskih dolara (oko 780.000 američkih dolara) na istraživanje bolesti i započeli edukativnu kampanju kako bi podigli svjesnost o bolesti.

Do prije nekoliko godina, vijesti o infekciji stizale su samo iz tropskih regija Queenslanda i rjeđe iz drugih krajeva.

Ova bolest najčešća je u ruralnim područjima zapadne i centralne Afrike, Nove Gvineje, Latinske Amerike i tropske Azije.

U zemljama u razvoju bolest se povezuje s močvarnim područjima i vodama stajaćicama. Međutim, slučajevi iz Australije uglavnom dolaze iz kopnenih krajeva.

Šta je Buruli čir?

  • Kožna bolest uzrokovana bakterijom Mycobacterium ulcerans.
  • Bakterija emitira toksine koji uništavaju ćelije kože, male krvne žile i potkožno masno tkivo što dovodi do stvaranja čireva i gubitka dijelova kože.
  • Čir se s vremenom povećava i može dovesti do teške deformacije ili invaliditeta.
  • Najčešće zahvaća udove, no može zahvatiti i lice i tijelo.
  • Doktori ne znaju kako se bakterija prenosi na ljude, no vjeruju da dolazi iz tla ili vode.
  • Postoje teorije da bolest prenose komarci.

Komentari

komentara