Zdravlje

Kakav maj – BiH pod vodom, Hrvatska bez struje, u Crnoj Gori snijeg!

Napisao admin

Obilne padavine izazvale su poplave u nekim dijelovima BiH, gdje je situacija najkritičnija u Kantonu Sarajevo, dok je u Hrvatskoj na neko vrijeme cijela Slavonija ostala bez struje.


Poplave (Foto: Arhiva)

Bosna

Tri osobe su evakuisane zbog naglih poplava na području sarajevske opštine Ilidža, gdje je ugroženo više kuća, a pojavala su se klizišta i u centru Sarajeva, rečeno je jutros u Kantonalnom operativnom centru Civilne zaštite.
Veliki dio Kantona Sarajevo ostao je bez struje jer su poplavljene brojne trafo-stanice. Iz Elektrodistribucije ističu da su sve raspoložive elektromonterske ekipe od juče raspoređene na otklanjanju kvarova, ali da se situacija stalno mijenja i da dobijaju nove najave kvarova.

Dodatni problem je i to što je dosta naselja nakon nestanka električne energije ostalo i bez vode, navode mediji u BiH. Veliki rast vodostaja od ponoći je počeo na području cijelog Kantona Sarajevo, a posebno su ugrožena brojna ilidžanska naselja. Izlile su se reke Bosna, Dobrinja, Miljacka, negdje su vodostaji premašili vanrednu kotu poplava, a negdje su blizu nje. Kiše su izazvale brojne odrone i izlivanje vode na kolovoz, pa je saobraćaj znatno otežan na mnogim putnim pravcima.

Poplave su nastale i u Tuzlanskom kantonu, gdje je pod vodom poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata.

Za sada, situacija u Republici Srpskoj nije zabrinjavajuća, ali su i tamo u pripravnosti, kažu iz nadležnih službi.
S ovim zahlađenjem od noćas intenzivno pada snijeg na Romaniji i Jahorini, na nekim planinaskim prevojima palo je od 25 do 30 centimetara, a putari sa kolovoza čiste raskvašeni snijeg. Kako je najavljeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, crveni meteoalarm upaljen je za područje Višegrada, što znači da je vrijeme izuzetno opasno i da se prognozira posebno intenzivan meteorološki događaj.

Hrvatska

U Hrvatskoj, zbog obilnih padavina, mjestimično praćenih i gradom, jutros su cijela Slavonija i Baranja ostale bez struje, a kvar je ubrzo otklonjen. Kako prenose hrvatski mediji, čak 67 litara kiše po kvadratnom metru palo je u Cisti Velikoj, u Dalmatinskog zagori, a obilne kiše padale su i u drugim mjestima.

I u Hrvatskoj je pao snijeg, zabjeljeli su se vrhovi Biokova a na najvišem, vrhu Svetom Juri, izmjeren je minus 1,1 celzijev stepen, što je bila i najniža temperatura u zemlji, dok u djelovima Dalmacije duva jaka bura.
Snijeg je pao i na Žabljaku, u Crnoj Gori, prenijeli su crnogorski mediji.

Crna Gora

Na Žabljaku od jutros pada snijeg, a temperatura vazduha u gradu ispod Durmitora je oko jednog stepena Celzijusa. Debljina snijega je nekoliko centimetara i u ovom planinskom kraju ove godine kasni proljeće, dok je zima bila izuzetno blaga. Snijeg u ovo doba godine nije, međutim, neuobičajena pojava na Durmitoru.

kurir

Komentari

komentara