Zdravlje

Često vas boli glava? Možda vam nedostaju ovi vitamini

Napisao H. H.

Sklonost ka migreni imaju temperamentni ljudi, koji imaju nisku otpornost na stres. Osim toga, sklonost može biti nasljedna, a pojava glavobolje može da zavisi i od pola (žene pate od migrene češće nego muškarci). Stalni stres i nerviranje takođe imaju ozbiljan uticaj na zdravlje.

Pored ovih faktora, kvalitet ishrane igra u tome veliku ulogu. Naučnici su otkrili da nedostatak određenih vitamina i makro elemenata može da bude uzrok glavobolje.

Sastavili smo spisak takvih vitamina i makro elemenata.

1. Folna kiselina. Vitamin B12

Zbog nedovoljnog sadržaja ovih supstanci u tijelu, čovjek postaje zaboravan, rasijan, razdražljiv. Šta više, kad se pojavi glavobolja, uzimamo lijekove koji sadrže aspirin, a on snižava nivo folne kiseline i vitaminaB12.

Da bismo nadoknadili ovaj nedostatak, potrebno je da jedete spanać, bundevu, brokoli, šparglu, avokado, repu, šargarepu i jaja. Trudite se da ove namirnice uvrstite u svakodnevnu ishranu i vidjećete da ćete se bolje osećati.

2. Bakar i gvožđe

Takođe spadaju u važne makro elemente. Do njihovog nedostatka najčešće dolazi kod kod žena, a to dovodi do razvoja anemije, migrene, hipotenzije, depresije i umora.

Ove važne supstance možete dobiti iz oraha, pasulja, kozjeg sira, avokada,zelene salate, sjemenki, džigerice, algi.

3. Vitamin B6

Nedostatak ovog vitamina dovodi do razvoja vaskularnih oboljenja. Da biste to spriječili, jedite više pasulja, jetre, svježeg povrća, žitarica. Na taj način ćete očuvati zdravlje vitalnih organa, kao što su srce i mozak, a takođe ćete ojačati nervni i kardiovaskularni sistem,piše Aura

4. Vitamin D

Važan vitamin koji se stvara u ijtelu, kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. U periodu jesen-zima, sunca nema dovoljno, tako da se morate pobrinuti da ishrana sadrži hranu bogatu ovim vitaminom, a to su jaja, mahunarke, džigerica, morski plodovi i svi mliječni proizvodi.

Ne zaboravite da su zdrava ishrana, spavanje, šetnje na svežem vazduhu i vježbanje – ključ zdravlja i dugovječnosti! Zdrav način života smanjuje učestalost migrena i njihov intenzitet.

Komentari

komentara