Zdravlje

Ovaj znak ne smijete da zanemarite nikako: Prije nego što se rak pluća razvije javlja se bol u ovom dijelu tijelu!

Napisao H. H.

Ova bolest je podmukla i ne pokazuje jasne znake sve dok ne ode predaleko, zato je važno neprekidno dobro osluškivati organizam i signale koje šalje

Rak pluća je sve učestalija bolest kod velikog broja ljudi. Prvi signali prođu neopaženo vrlo često, jer se mogu pomešati sa simptomima nekog bezazlenijeg stanja.

Rak pluća je stanje pri kojem ćelije u plućima počinju nekontrolisano da rastu kako bi formirale tumor – masu obolelih ćelija. Ovo stanje u prvi mah uglavnom prođe bez ikakvih znakova, a prvi signali koji se jave obolele osobene ne shvate ozbiljno. Kada tek započne formiranje ovog karcinoma može se javiti bol u grudima ili ramenima, navode bristanski lekari u nedavno objavljenom istraživanju, a prenosi list exsspres.uk.

To je najranija faza, a ukoliko se karcinom uoči u tom trenutku, šanse za izlečenje su veće.Ukoliko osim ovog bola primetite i još neki od navedenih simptoma bilo bi dobro otići na kontrolu. Ovako se karcinom respiratornih simptoma manifestuje:

Učestali kašalj
Bol prikikom kašljanja
Gubite dah i osećate umor dok radite stvari koje ste ranije bez problema obavljali
Primećujete krv dok kašljete
Gubite apetit
Osećate umor konstantno nekoliko dana
Gubite na težini

Lekari naglašavaju da ovo ne moraju uvek značiti da se u telu razvija rak, ali navode da bi najbolje bilo otići na pregled.

Lečenje ove vrste karcinoma je moguće i sa njim je moguće dugo živeti. Neke od metoda koje se primenjuju su, u zavisnosti gde se rak nalazi, koje je veličine i u kojoj je fazi, su hirurgija, radioterapija i hemoterapija, ali i neki drugi oblici lečenja.”Fotodinamička terapija (PDT) može se koristiti za lečenje raka pluća u ranom stadijumu kada osoba nije u mogućnosti ili ne želi da operiše”, kažu lekar,piše Stil

Određeni stil života i navike mogu da povećaju rizik od nastanka ove bolesti, a u najrizičnijoj grupi se nalaze osobe koje puše. Istraživanje je pokazalo da je 7 sedam od 10 karcinoma pluća uzrokovano upravo nikotinskim dimom.

Komentari

komentara