Zdravlje

RAK NOKTA JE SVE ČEŠĆA POJAVA! Ovo su SIMPTOMI podmukle bolesti koju svi mješaju sa manjkom vitamina u TIJELU!

Tumor se ne razvija na samom noktu, već u tkivu ispod nokatne ploče!

Svi smo čuli za rak kože, pluća i mnogo drugih organa, ali za rak nokta je malo ko čuo.

Svakog leta lekari nas podsećaju da mažemo svoju kožu sredstvima za sunčanje i da reagujemo na svaku promjenu koja se pojavi na koži. U suprotnom, ako se ne pazimo, možemo da dobijemo potencijalno smrtonosni rak kože.

Međutim, da li ste čuli da je neko imao rak nokta?

Nažalost, iako se ovo dešava poprilično retko, svi kanceri koji napadaju kožu mogu da se razviju i na noktima ruku i nogu.

Zapravo, sam tumor se ne razvija na samom noktu, već u tkivu ispod nokatne pločeKako prepoznati rak nokta?

Obično se prvo pojavi jedna svetlosmeđa crtica ispod nokta. Potom se polako širi i dok ne postane pruga, sve tamnija, deblja i veća.

Na sreću, nije svaka čudna pojava ispod noktiju nužno zloćudni tumor. Štaviše, mahom je reč o nedostatku nekih minerala ili vitamina u organizmu.

Vrlo često je moguće da je u pitanju mehanička povreda.

Takođe, neke od promena u boji i teksturi noktiju mogu da ukazuju na trovanje nekim teškim metalom, nedostatak kiseonika u krvi, probleme u radu bubrega, ali i neke druge potencijalno opasne bolesti.

Tako da, čim primijetite neku promenu na noktima, zakažite pregled. Jer, znate i sami, šta god da je u pitanju, ako se na vreme obratite lekaru, šanse za potpuno izlečenje od svake od navedenih bolesti su daleko veće,piše Espreso

Komentari

komentara