Zdravlje

Bole vas prsti ruke, imate osjećaj žarenja: O kom oboljenju je riječ i kako se liječi

Napisao H. H.

Dobro obratite pažnju…

Ako vas bole i trnu prsti ruke, imate osjećaj žarenja i mravinjanja, čak i u nadlaktici i ramenu, vrlo je vjerovatno da patite od sindroma karpalnog tunela. Drugim riječima, došlo je do pritiska na nerv u zglobu šake, što je izazvalo niz simptoma, ali i nemogućnost kontrolisanja pokreta i hvatanja predmeta.

Docent Ivana Basta, neurolog Kliničkog centra Srbije kaže da od sindroma karpalnog tunela pati 50 od 1.000 ljudi, a tri puta je češći kod žena između 45. i 60. godine:

– Najčešći uzrok ovog stanja je hronično ponavljanje istog pokreta tokom dužeg vremena. Na primjer, miješanje hrane, peglanje, kucanje, držanje telefonske slušalice… Ali, sindrom karpalnog tunela može da nastane i kao posljedica šećerne bolesti, smanjenog lučenja hormona štitaste žlijezde, reumatoidnog artritisa, sistemske bolesti vezivnog tkiva, nasljedne neuropatije sa sklonošću ka kompresivnim paralizama, kao i u stanjima kao što su trudnoća i gojaznost. Nije isključeno da je uzrok i u maloj širini karpalnog tunela koji se nalazi u dijelu zgloba šake.

Tegobe uslijed priklješetnog nerva najčešće se pogoršavaju tokom noći. Ležanje na ruci u snu, osim pritiska na nerv, dovodi i do zastoja cirkulacije i zato se stanje pogoršava.

– Uslijed ovog sindroma kod nekih pacijenata dolazi i do naglog slabljenja mišića šake, pa često ne mogu da izvedu neku preciznu radnju prstima, uz često ispadanje predmeta iz ruku – kaže dr Basta.

U dijagnostici ovog poremećaja ključan je klinički pregled ljekara, da bi pacijenta uputio na dalja ispitivanja.

– Na osnovu elektrofizioloških parametara moguće je precizno definisati stadijum oštećenja pritisnutog nerva, što je važno u određivanju terapije i daljeg razvoja tegoba – kaže sagovornica.

– Kod nekih pacijenata neophodan je i ulatrazvučni pregled ili da se ruka snimi pomoću magnetne neurografije.

Liječenje sindroma karpalnog tunela zavisi od njegovog uzroka, težine i stepena oštećenja nerva.

– Za većinu pacijenata dovoljno je da nose bandažere da bi spriječili pritisak na nerv – kaže dr Basta.

– Nekada su potrebni i lijekovi, kao i fizikalna terapija. Kod oboljelih, kod kojih ove mjere ne dovedu do poboljšanja stanja preporučuje se lokalna primjena injekcija kortikosteroida u karpalni tunel, pod kontrolom ultrazvuka. Ova terapija kod značajnog broja pacijenata omogućava postizanje potpunog i dugotrajnog oporavka.

HIRURGIJA

Kada konzervativna terapija u vidu lijekova, bandažera i vježbi ne pomaže, pacijenti sa sindromom karpalnog tunela liječe se hirurški. Oslobađanje pritiska na nerv pomoću hirurškog noža, omogućava povoljan ishod kod oko 90 posto pacijenata, pišu “Novosti“.

Komentari

komentara