Zdravlje

JEDAN OD NAJBOLJIH SRPSKIH PEDIJATARA BEZ DLAKE NA JEZIKU

Napisao A. K.

Čudno mi je da posle 20 godina imamo komisiju za nešto što se desilo pre 20 godina”, počinje priču prof. dr Branimir Nestorović, o komisiji koja ispituje posledice NATO bombardovanja u Srbiji.”Mogu samo da kažem da sam zaprepašćen brojem dece sa poremećajem razvoja mozga. Imam 38 godina radnog staža i prvih 20 godina je to bio raritet. A mi sada trenutno imam tri detata na odeljenju. To je sad patologija oko koje se niko ne uzbuđuje. Kad sam bio mlađi, kad sam dežurao, mi smo imali jedan epileptični napad u toku noći. Danas ih imamo po 5-6. Dijabetes je eksplodirao. Kod nas je na Isntitutu prošle godine preko 150 novootkrivenih slučajeva dijabetesa kod dece”, kaže Nestorović.

On ističe da je upravo osiromašeni uranijum je direktno povezan sa poremećajima razvoja mozga kod dece.

“Ljudi koji žele da imaju dete moraju da znaju da moraju da vode zdrav način života. Pripreme za rođenje deteta počinju mnogo pre pravljenja deteta.

Teško je dokazati jednog faktora sa nečim. Ne možemo mi te teške metale tek tako da otklonimo iz zemlje ali možemo da utičemo na druge faktore”, kaže Nestorović i dodaje:

“Savetujem svoje pacijentkinje da ne idu često na ultrazvuk u toku trudnoće. To je besmisleno. Kažu s druge strane da je magnetna rezonanca potpuno bezopasna. Kako može biti bezopasno nešto kad vas uvode u magnetno polje jačine 5 Tesla, a Zemlja ima 1 Teslu. Kako se izaziva karcinom? Pa stavite ih u magnetna polja.”

Istile da je jedno vreme dok je bio neki rukovodilac “ludeo kad pogleda statistike naše magnetne rezonance i skenera.”

“Devedeset odsto su nalazi normalni rezultati. Roditelji dovode decu po principu – Došli smo da vidimo. Razumem roditelje ali ne razumem doktore koji ih snimaju. Suština doktora je da proceni šta je dobro za pacijenta. U suprotnom, mi mu dođemo kao samoposluga – oni dođu kažu hoću to i to i mi im to damo i eto. Ja svoju ulogu shvatam kao filter. Ono što saznam iz sveta da prenesm ovde ali u razumnom obliku. Jer neke svetske preporuke nisu razumne. Evo baciće se na mene kardiolozi kad ovo kažem ali Američka akademija za kardiologiju je izbacila aspirin iz prevencije. Kažu da je to rizična materija pa su ponovo uveli statine u velikim količinama. A to je opasno po život. Te preporuke su debilne”, jasan je Nestorović.

Kaže da bi lekari morali da budu pošteniji prema sebi i prema pacijentima.

“Mi imamo odlične lekare, odlične bolnice. Ne prihvatam tu teoriju kako smo mi lošiji od Evrope. Primarna zdravstvena zaštita u Evropi je čista kataklizma. Srbi ne shvataju kolio dobru imaju zdravstvenu zaštitu. To kad odu tamo onda ukapiraju. Meni je bila naša žena, profesorka, živi u Švedskoj i nju tamo lekar opšte prakse leči pet godina od astme koju ona nema. I ja pitam dali je on čuo nešto na plućima a ona mi kaže kako on nju nikadas nije ni pregledao”, kaže on.

Ističe da pacijent mora da zna kakve su mu šanse u lečenju.

“Lekari lako podležu uticajem medija. Ja kad imam teškog pacijenta ja mu onda kažem šta bih ja uradio da sam na njegovom mestu. Ja mu kažem šta bih ja uradio za sebe ili svoje dete, a on može da me posluša ili ne. Nekada kada me i ne poslušaju može da na kraju bude dobro. Jer nisu lekari bogovi, ne znamo mi sve. Ali moje je da mu kažem, a njegovo je da li će me poslušati”, kaže dr Nestorović,prenosi Kurir

Komentari

komentara