Zdravlje

STIGAO TOKSIKOLOŠKI NALAZ: ŠTO JE MONSTRUOZNI OTAC S PAGA IMAO U ORGANIZMU DOK JE BACAO DJECU S BALKONA Sve ukazuje da je bio uračunljiv i pribran

Napisao A. K.

Dok je svoju djecu jedno za drugim u pidžamama bacao s balkona kuće 28. veljače, monstruozni otac s Paga (54) u krvi nije imao alkohola. Toksikološkim vještačenjem utvrđeno je da je u tijelu imao tragove diazepama, djelatnog sastojka tableta za umirenje kao što su normabel i apaurin

Rezultati toksikološke analize koje je zaprimilo Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) sugeriraju da je 54-godišnjak u trenutku počinjenja nezapamćenog zločina bio uračunljiv i pribran, tek nešto “iskuliran” zbog utjecaja lijekova za umirenje.

Iz Zatvorske bolnice u Zagrebu gdje se nalazi nešto manje od mjesec dana, u utorak je doveden u Zadar gdje je tijekom jutra u zgradi suda na Poluotoku ispitana njegova supruga. Majku stradale djece sudac istrage ispitao je videolinkom jer nije željela biti u istoj prostoriji s ocem svoje djece koji ih je gotovo usmrtio.

Na ročištu koje je bilo zatvoreno za javnost, pitanja je majci mogao postavljati i njezin suprug, koji se u istrazi brani šutnjom, no on, kako neslužbeno doznajemo, suprugu nije ništa pitao.

– Kombirano vještačenje još nije naloženo – rekao je Branimir Zorica, odvjetnik 54-godišnjeg oca koji je tijekom dana vraćen u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu gdje se, kako doznajemo, čeka da se njegovo zdravsteno stanje stabilizira kako bi se moglo napraviti vještačenje.

U međuvremeno je četvero djece otpušteno iz bolnica u Zadru i Zagrebu, te su u pratnji majke i socijalnog radnika smješteni u SOS selu.

– Dvoje djece imalo je teške ozljede, sad su dobro ovih troje koji su bili kod nas, a čujem da je dobro i djevojčica u Zagrebu. Kod nas su bili deset dana – kazao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Maloljetnoj djeci dostavljena je Pouka o pravima koja imaju u ovom kaznenom postupku te im je dodijeljen odvjetnik kao opunomoćenik koji će braniti njihove interese u ovom kaznenom postupku. U Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru koje vodi istragu ovog slučaja do sada je uz majku ispitano troje svjedoka.

– Kad se prikupe svi dokazi, počinje vještačenje. Tim vještaka, psihijatri i psiholozi, trebali bi dati svoj nalaz. Oni će reći kakvo je bilo duševno stanje okrivljenika u vrijeme počinjenja djela i što je prethodilo tome kako bismo znali dalje postupati po ovom predmetu – kazali su.

U međuvremenu je smijenjena i dotadašnja ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul. Zadarsko tužiteljstvo oca s Paga tereti za četiri teška pokušaja ubojstva na podmukao način.

Ukoliko se vještačenjem utvrdi da je u vrijeme počinjenja kaznenih djela bio ubrojiv čeka ga možda najveća kazna od 50 godina zatvora koja dosad nije izrečena u Hrvatskoj.

Ako se pokaže da je 54-godišnjak ipak bio neubrojiv na suđenju se utvrđuju samo obilježja kaznenog djela, ako se dokaže da je to učinio. Osoba tada ne može biti kriva, te joj se određuje smještaj u psihijatrijskoj ustanovi,prenosi Slobodnadalmacija

Komentari

komentara