Zdravlje

PROLJETNI VODIČ – Koja je najbolja, a koja najgora hrana za alergije

Napisao admin

Hrana koju konzumirate može pogoršati ili poboljšati vaše alergijske simptome. Dobro je znati razliku.


jabuka (foto:cure.ba)

Iako se svi raduju proljeću, šarenim biljkama i suncu, za neke je ovo doba godine ipak prava noćna mora. Govorimo, dakako, o ljudima koji pate od alergija, a njih je nažalost svake godine sve više i više. Alergije itekako mogu narušiti kvalitetu života pa ako ovoga proljeća ne želite biti zatvoreni u svoja četiri zida, pročitajte koja je najbolja, a koja najgora hrana za alergije.

Jabuke

Odavno se već zna da je jabuka iznimno zdravo voće. Zbog svojih sastojaka, posebno vitamina C, može štititi od alergija i astme, pokazuje nekoliko istraživanja. Osim toga, kora jabuke sadržava antioksidanse koji poboljšavaju funkcioniranje pluća. Slične sastojke sadržavaju i luk, rajčice te naranče i jagode pa i te biljke mogu pomoći kod problema s alergijama.

Crveno grožđe

Antioksidansi skriveni u crvenom grožđu imaju snažne protuupalne moći koje dokazano blagotvorno djeluju na simptome alergija. Jedno istraživanje iz 2007. pokazalo je da mediteranske prehrana koja uključuje crveno grožđe, naranče i jabuke, ublažava alergijske simptome poput začepljenog nosa i bolnog grla.

Topli napici

Vrlo često alergijski simptomi uključuju iskašljavanje sluzi i peckanje grla. Kod takvih problema mogu pomoći topli napici, samo je važno da budu što topliji. Najbolje je konzumirati topli biljni čaj, ali pomoći će i vruća juhica. Ako se ne možete natjerati da pijete jako tople napitke, probajte udisati, primjerice, paru od čaja – i to može pomoći.

Celer

Određene vrste voća i povrća mogu uzrokovati oralni sindrom alergije, a to se najčešće javlja u proljeće. Simptomi se očituju kao svrbež u ustima i grlu. Vrlo često to može doći od celera, ali i od drugih namirnica koje sadržavaju slične sastojke poput rajčice, breskve, kivija i dinje. Ako primijetite ovakve simptome nakon konzumiranja određenog voća ili povrća, znajte da ste alergični.

Začinjena hrana

Iako je mnogi vole jesti, začinjena hrana zna izazvati alergijske reakcije. Simptomi su curenje iz nosa, suzne oči te nerijetko i kihanje. Usto, javlja se i bolna napuhnutost trbuha. Sve to događa se zbog kapsaicina, inače vrlo zdrave tvari koja se nalazi u jakim začinima. Iako zdrava, nažalost ova tvar kod nekih izaziva alergiju. Jedini lijek je izbjegavati jako začinjenu hranu.

Alkohol

Jeste li primijetili da vam katkada nakon konzumacije alkohola curi krv iz nosa? Ne mora to biti jako, jednostavno se na papirnatim maramicama pojave tragovi krvi. Alkohol uzrokuje širenje krvnih žila pa tako dolazi do blažeg krvarenja. Usto, provjerite kakvo vam je stanje kože nakon noći ispunjene alkoholom. Nekim ljudima se počnu perutati uši, obrve, laktovi, pete… Sve je to znak da ste alergični na alkohol.

tportal.hr

Komentari

komentara