Zdravlje

Istraživanje – Hrana koja ublažava simptome PMS-a

Napisao admin

Simptomi PMS-a razlikuju se od žene do žene. Međutim, jedno je sigurno, a to je da ih svaka dama ima.


bol (foto:cure.ba)

Sve žene pate od različitih simptoma PMS-a. Neke su u to vrijeme razdražljive, neke su sklone čestim promjenama raspoloženja a neke imaju pojačanu potrebu za slatkišima. Bilo kako bilo, neprijatan osjećaj i nelagodnost koje žene imaju u ovom periodu ženskog ciklusa mogu se neutralisati i ublažiti pomoću raznih namirnica:

Umjesto tablete, pojedite doručak

Istraživanje provedeno na Univerzitetu Kolumbija pokazalo je da su žene koje su uzimale 1.200 mg kalcijuma dnevno gotovo upola smanjile simptome poput grčeva, nadutosti, gladi i razdražljivosti u toku PMS-a. Istraživanje je potvrdilo ranije sprovedene studije, koje su utvrdile da je kalcijum djelotvoran lijek u borbi protiv PMS-a. Naše tijelo može da primi 500-600 mg kalcijuma odjednom, pa prvu dozu treba da uzmete ujutro, a drugu uveče. Najbolja preporuka je mlijeko sa malim udjelom masnoće pomiješano sa mekinjama. Odaberite provjerene marke mlijeka koje imaju veći nivo magnezijuma i folne kiseline jer će uticati na smanjenje stresa. Vodite računa i o gvožđu jer ono smanjuje simptome PMS-a za 30 do 40 odsto.

Ručak koji će vam podići raspoloženje

Vičete na kolege? Vrijeme je za pauzu za ručak. Odaberite obrok bogat omega-3 masnim kiselinama. To je najbolja odbrana protiv promjena raspoloženja. Naime, dokazana je povezanost između depresije i niskog nivoa omega-3 masnih kiselina. Studija objavljena u časopisu “Diabetes & Metabolism” ukazala je da ove masne kiseline drže pod kontolom hormone stresa, kortizol i adrenalin, pa se zarad dobrog raspoloženja preporučuje veći unos ribe koja je bogata ovim kiselinama.

Užina da utolite želju

Što dalje od čipsa. Slana i masna hrana stvoriće vam osjećaj još veće nadutosti pa je treba izbjegavati. Ipak, postoji super hrana za one dane u mjesecu. Birajte namirnice bogate vitaminom B1, pa umjesto klasičnog čipsa grickajte korn-fleks koji će vam ublažiti neprijatan osjećaj u stomaku.

Večerom protiv razdražljivosti

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu “BJOG” otkrilo je da su žene koje su uzimale kapsule od 30 mg šafrana dnevno tokom ciklusa imale značajno smanjenje simptoma kao što su razdražljivost i umor. Na osnovu toga stvorena je teorija da šafran može da poveća nivo serotonina koji utiče na dobro raspoloženje, a koji kod mnogih žena opada prije menstruacije.

Grickalice pred spavanje

Jogurt će vam pomoći da dođete do svoje dnevne doze kalcijuma. Prelijte jogurtom sjemenke suncokreta koje su bogate kalcijumom i magnezijumom i time zaslužne za dobro raspoloženje. Sjemenke su, takođe, i dobar izvor omega-6 masnih kiselina, a neke žene tvrde i da im ublažavaju osjetljivost grudi u tom periodu. Takođe, odličan obrok pred spavanje su banane, orasi i zobene pahuljice, a ovaj jednostavan recept bogat je magnezijumom i vlaknima i regulisaće vašu probavu.

Telegraf

Komentari

komentara