Zdravlje

Oprez – Previše vode može vas i ubiti

Napisao admin

Stanje se zove intoksikacija vodom, a simptomi su slični kao kod opijanja alkoholom – mučnina, povraćanje i poremećeno mentalno stanje. Isto tako, količina vode koja je potrebna da vas usmrti ovisi i o tjelesnoj masi i o hemijskom sastavu organizma.


Voda (Foto: Cure.ba)

Sa svih se strana čuje kako je zdravo piti dvije litre vode dnevno, otprilike 10 čaša. Tu je i ona stara fatalna ‘doskočica’ koja odzvanja svaki put kad se temperatura digne iznad 25 stupnjeva: ‘Čim osjetite žeđ, već je kasno, dehidrirali ste’. Tu je i knjiga iranskog doktora Fereydoona Batmanghelidja ‘Niste bolesni, žedni ste’.

No, ono što možda niste znali ili što vam nijedan doktor nije rekao je da pijenje puno vode nije zdravo do tog stupnja da može lako uzrokovati i smrt. Stanje koje se događa zbog pijenja previše vode zove se intoksikacija vodom, a u mnogo slučajeva završava iznenadnom smrću.

Previše vode u organizmu dovodi do neravnoteže u broju elektrolita, odnosno iona soli negativnog ili pozitivnog naboja, koje stanice u našim tijelima koriste kako bi raspodijelile tekućinu po tijelu. Ipak, pojednici koji normalno funkcioniraju ne moraju se previše bojati pijenja previše vode – većina smrtnih slučajeva dogodilo se za vrijeme natjecanja u pijenju vode, ili tijekom intenzivne tjelovježbe kad je ometena obnova elektrolita, a voda se konzumira u velikim količinama.

Ne dajte da vas zavara osvježenje koje nosi H2O

Simptomi opijenosti vodom su slični kao i oni opijenosti alkoholom: mučnina, promjenjeno mentalno stanje ili povraćanje. Točna količina vode koja je potrebna da dođe do otrovanja nije poznata, i varira od osobe do osobe ovisno o masi i kemijskom stanju u organizmu. Na primjer, moguće je da do otrovanja vodom dođe nakon ‘partijanja’ uz korištenje droga koje vas natjeraju da uživate u houseu i technou. Tada dolazi do ekstremne dehidracije i konzumiraju se ogromne količine tekućine, što može dovesti do smrti.

Također, kao što je spomenuto, do smrti dolazi za vrijeme raznoraznih natjecanja u pijenju vode. Tako je mlada Amerikanka, u radijskoj nagradnoj igri ‘Hold Your Wee for a Wii’, osvojila svoj Nintendo Wii tako što je popila najviše vode, a da nije otišla na WC, no nije stigla uživati u nagradi – ubrzo nakon pobjede je umrla.

Osobe koje se dugo odmaraju ili rade na jakom suncu ili u uvjetima visoke vlažnosti zraka također su rizična skupina, jer u kratko vrijeme mogu popiti puno vode zbog velikog gubitka tekućine. Previše vode je moguće popiti i zbog psihičkog problema zvanog psihogena polidipsija, gdje bolesnici imaju osjećaj da moraju popiti što veće količine vode.

cure.ba

Komentari

komentara