Zdravlje

Savjeti – Hrana koja liječi glavobolju

Napisao admin

Glavobolja je jedna od najčešćih zdravstvenih problema. Mnogi ljudi pate od Glavobolje jednom ili dva puta u sedmici. Glavobolja također može dovesti do drugih zdravstvenih problema kao što su mučnina, povraćanje i lijenost.Glavobolja nastaje zbog složenih interakcija između živčanog i krvožilnog sistema.


Glavobolja (foto: cure.ba)

Čak i promjene u moždanim stanicama mogu izazvati glavobolju. Postoji mnogo načina da liječi ova bol. Možete popiti tabletu ili probati riješiti ovaj problem na zdrav način, tako što ćete jesti neku određenu hranu. Postoje mnoge namirnice koje mogu izazvati glavobolju, ali postoji i nekoliko namirnica koje vam mogu pomoći da izliječite ovaj zdravstveni problem.

Pogledajte neke od njih…

1. Špinat. 

Lisnato zeleno povrće je bogat izvor magnezija. Hemijski je učinkovito za liječenje glavobolje. Cjelovite žitarice, morski plodovi i pšenične klice, također su bogate magnezijem.

2. Riba. 

Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama i vitaminima koji pomažu u oslobađanju od glavobolje. Omega 3 masne kiseline smanjuju upalu koja uzrokuje glavobolju.

3. Mlijeko. 

Obrano mlijeko i drugi nemasni mliječni proizvodi mogu biti učinkoviti za liječenje glavobolje. Mlijeko sadrži vitamin B, koji se zove riboflavin, a koji povećava staničnu energiju. Nedostatak stanične energije izaziva glavobolju.

4. Sjeme susama. 

Male sjemenke su veliki izvor omega 3 masnih kiselina i vlakana. Protuupalna svojstva tih sitnih sjemenki liječe glavobolju.

5. Kafa. 

Istina je da šoljica kafe može izliječiti glavobolju. Ako patite od nje,  popijte šoljicu kafe. Ako se konzumira u umjerenim količinama, kofein može izliječiti ovaj problem. 

6. Crveno vino.

Tiramin (aminokiselina) nalazi se u mnogim fermentiranim pićima poput vina i piva. Čaša crnog vina ili piva može vam pomoći da se osloboditi od glavobolje.

7. Proso.

Iintegralne žitarice bogate su vlaknima, antioksidansima i mineralima. Dakle, jedite cjelovite žitarice i proso za liječenje glavobolje.

8. Brokula .

Zeleno povrće je bogat izvor magnezija. Jedite brokule kuhane na pari kako biste se oslobodili od glavobolje.

9. Đumbir.

Ovaj snti-bakterijski začin je lijek za glavobolju. Dodajte malo đumbira u hranu i izliječite glavobolju.

cure.ba

Komentari

komentara