Zdravlje

Dr. Oz – Produžite mladost uz ovih 10 začina!

Napisao admin

Popularni Dr. Oz je uz pomoć Dr. Džozefa Merkola, stručnjaka za alternativnu medicinu, istakao kojih 10 biljaka, odnosno začina je poželjno uvrstiti u svakodnevnu ishranu zbog njihovih ljekovitih svojstava. Osim zdravstvenih dobrobiti, od velike su pomoći i pri održavanju mladolikog izgleda.


začini (foto:cure.ba)

Sigurno većinu ovih začina imate u vašoj kuhinji, ali možda niste svjesni njihovih benefita za zdravlje i borbu protiv starenja. Preporuka je da ih koristite u svježem obliku prilikom kuvanja zbog intezivnijeg djelovanja, a konzumacija jedne kašičice bilo kog od ovih začina jednom dnevno, uveliko poboljšava zdravlje. 

1. KURKUMA (Indijski šafran) 

Ovaj začin je u Indiji u širokoj upotrebi, a činjenica da imaju mali broj oboljelih od raka i Alchajmerove bolesti stavlja ga na sam vrh top ljestvice zdravih začina. Laboratorijska istraživanja su pokazala kako je efikasan u borbi protiv ćelija raka debelog crijeva. Svojom divnom bojom i egzotičnim ukusom obogatiće jela napravljena od mahunarki, krompira i povrća, ribe, jagnjetine i piletine. 

2. KARANFILIĆ 

Bolovi u mišićima i artritis znatno mogu biti ublaženi uz pomoć ovog začina kog takođe odlikuju i visoka antioksidativna svojstva. Ulje karanfilića bogato je eugenolom koji ublažava zubobolju, bol u desnima i grlobolju. Osim toga djelotvoran je u borbi protiv astme, bronhitisa, crijevnih parazita, gljivičnih oboljenja i bakterijskih infekcija. 

3. CIMET 

Baš kao i karanfilić, cimet je odličan za liječenje artritisa i ublažavanje bola u mišićima. Posjeduje i protivupalna svojstva koji ublažavaju bol, a njegova antibiotska svojstva sprečavaju infekcije urinarnog trakta, karijes i bolesti desni te se pokazao korisnim u eliminisanju bakterije ešerihije koli. 

Vrsta bibera koji ukusom podsjeća na kombinaciju cimeta, smreke, bijelog luka i muskatnog oraščića. Za zdrava crijeva preporučljivo je utrljati ovaj začin u meso prije termičke obrade, takođe ga možete koristiti za začinjavanje jela s povrćem i raznih čorbi. Ako imate probleme s varenjem ili visok šećer u krvi, Jamajčanski biber će vam pomoći u saniranju istih. 

5. ĐUMBIR 

Zdravo srce i arterije, zaštita od bakterija i gljivičnih oboljenja, čuvar imuniteta i regulator nivoa holesterola i tjelesne težine su glavne odlike ovog ukusnog korijena. 

6. ORIGANO 

Začin koji je itekako poznat po svojim antioksidativnim svojstvima efikasan je pri čišćenju organizma od slobodnih radikala koji su zaslužni za starenje i oboljevanje organizma. Krasi ga i epitet jednog od najefikasnijih antibiotika širokog spektra koji je efikasan u borbi s gljivičnim oboljenjima. 

7. MAJORAN 

Dobra probava i kvalitetan san su itekako bitni za zdravlje organizma. Začinite li svoja jela majoranom, aktivirali ste ćelije koje doprinose kvalitetnoj probavi, a muči li vas nesanica i stres, dodajte par kapi ulja majorana u toplu kupku prije spavanja. 

8. ŽALFIJA 

Upale na ćelijskom nivou su glavni razlog ubrzanog starenja. Kako bi se što efikasnije riješili takvih upala probajte da začinite jela žalfijom, a time možete biti sigurni kako ćete i umanjiti tegobe uzrokovane reumatoidnim artritisom, astmom i aterosklerozom. 

9. TIMIJAN 

Bakterijska oboljenja su izuzetno podmukla jer mogu izazvati lagani bol u grlu kao i upalu pluća. Timijan pak eliminiše bakterije koje mogu dovesti i do stafilokoknih zaraznih bolesti, piše She. 

10. BOSILjAK 

Zdravlje ćelija izuzetno je važno za zdravu i njegovanu kožu koja nas čini mlađima. 

Bosiljak je prepun antioksidanasa koji štite ćelije od štetnih slobodnih radikala i štiti organizam od srčanih oboljenja, raka, osteoporoze i Alchajmerove bolesti.

cure.ba

Komentari

komentara