Magazin

Kada vidite kako se u Rumuniji prave Kinder-jaja teško da ćete ga ikad više kupiti

Napisao H. H.

Djeca u Rumuniji, od kojih neka imaju samo šest godina, izrađuju igračke za Kinder-jaja po satnici od mizernih 22 centa.

Siromašne rumunske porodice rade po 13 sati na dan, pažljivo slažući sićušne plastične igračke koje dolaze u Kinder-jajima. Za svakih hiljadu jaja koje porodica sastavi, dobivaju 20 rumunskih leva, što je 4,5 eura. Proizvodi se zatim šalju u tvornicu u Carei, na sjeverozapadu zemlje, i prodaju za 0,9 eura, piše britanski “Sun“…

Kinder je u vlasništvu čokoladarskog giganta Ferrero.

“Kada bi šefovi iz Ferrera saznali što se događa u Rumuniji, dobili bi infarkt. Ferrero ne dobiva ono što plaća, a posrednici negdje sigurno brutalno zarađuju na grbači onih koje tretiraju kao robove”, rekao je zviždač iz Kindera za “Sun”.

Sun je intervjuisao porodicu Jurj koja je uključena u radni proces – otac Christian (41), majka Timea (30) i dvoje djece, Patrick (11) i Hanna (6).

“To je ropski rad, ali što drugo možemo kad nemamo izbora. Kad vidite kako mi živimo ovdje, morate razumjeti zašto želimo doći u UK.”

Ove su porodice u najamnom odnosu sa kompanijom Prolegis, koja je opet ugovorni izvođač za kompaniju Romexa SA. čiji glasnogovornik je za “Sun” izjavio da nije ima pojma da je posao podugovoren.

Ferrero je u saopštenju naveo da je dječji rad zabranjen u njihovim fabrikama, da radnicima garantuje minimalnu plaću, te da su Romexa i Prolegis prošli strogu inspekciju prošle godine. Ipak, glasnogovornik Ferrera je obećao da će detaljno istražiti nove optužbe.

Komentari

komentara