Magazin

Popularna autorka: “Ako voliš supruga više od djece – Ti nisi dobra majka”

Napisao H. H.

Šta je pojam dobre majke? Dobra majka je žena koja čini sve za dobrobit svoje djece.

Majka koja kaže da muža više voli od djece? Zla, luda ili lažljiva?! Ayelet Waldman je sve objasnila u svojoj knjizi Loša majka. Petnaest minuta slave. Tri godine uvreda. Spisateljcia Ayelet Waldman je 2005. na stranicama New York Timesa napisala izjavu koja je mnogo koštala:

“Ako je dobra majka ona koja voli svoje dijete više od ikoga na svijetu, ja onda nisam dobra majka. Ustvari, onda sam loša majka, jer volim svog muža više od naše djece.” Reakcije: skandal i ozlojeđenost. Nije mogla vjerovati da će je toliko ljudi zamrziti.Mediji su je ignorirali, a na blogovima ju je masakrirala “čitava vojska dobrih majki”. Ayalet je ocijenjena prijetnjom za društvo, proglasili su je luđakinjom kojoj treba oduzeti djecu. “Moja slavna rečenica je pogrešno shvaćena”, objašnjava Waldmanova.

“U intervjuu objavljenom 2005., glasno sam se pitala kako to da mnoge žene koje lično poznajem nemaju više seksualne odnose sa svojim muževima (što sa mnom nije slučaj)? Moja teza je bila da su strast svjesno usmjerile prema djeci. Libido je nestao, prepustio je mjesto majčinstvu, i to je ono što ih čini dobrim majkama.Završila sam razgovor pitajući se da li to znači kako ja možda nisam dobra majka, jer i dalje strasno volim svog muža. Svjesna sam činjenice da mnoge žene to ne prihvataju, s obzirom da vole djecu više od svega, i od muža i od Boga.” Najgori neprijatelji majki su druge majke.

Neumoljive posmatračice koje očekuju najmanji pogrešan korak druge majke kako bi digle uzbunu. Zašto? Užasno su nesigurne i pod ogromnim stresom. Osjete kako ih okolina osuđuje, postaju netolerantne i sklone kažnjavanju, najprije sebe samih.

“Mnogo puta sam se pitala odakle li stižu nemir, tjeskoba i zabrinutost majki? Veoma sam patila nakon odluke da ostanem u kući i posvetim se porodici. Tokom tog perioda shvatila sam da se radi o stanju sličnom izgubljenosti”, priznaje Ayelet Waldman,prenosi Pult

Komentari

komentara