Magazin

Znate li ko je ona – Senada promijenila ime, preselila iz BiH u Srbiju, stidi se svog porijekla, a njene pjesme svi pjevamo!

Napisao admin

Za 63-godišnju Nadu Topčagić danas kažu da je srbijanska pjevačica i da je najveću slavu doživjela sredinom osamdesetih godina kada je kako navode neki muzički kritičari harala prostorima bivše Jugoslavije.


Na sceni je zablistala 1975. godine zahvaljujući Žiki Radenkoviću, koji je tada tvrdio da posjeduje izvanredan muzički potencijal i da joj treba pružiti priliku. Tako je i bilo, osvjetlala je obraz onih koji su se u to teško vrijeme, kada se muzičkom studiju nije mogao približiti svako i snimila nekoliko albuma. Publika je u tom periodu izvrsno prihvatila, i krenula je jedna lijepa muzička priča, piše Express. 

 

Međutim, malo je onih koji znaju da je vlasnica hitova “Jutro je“, “Treba mi rame tvoje“,“Izvini dušo, izvini“ i drugih zapravo rođena kao Senada Topčagić u mjestu Modriča, blizu Gradačca na području Tuzlanskog kantona i da je otkako je otišla u muzičke vode i zaboravila rodbinu u ovom mjestašcu.

 

– Senada, odnosno kasnije Nada nije dugo ni živjela ovdje. Kao curetak je još otišla u Beograd, “trbuhom za kruhom“ i ne sjećam se da je uopšte dolazila u rodni kraj, da posjeti svoju rodbinu komšije, kuću u kojoj je odrastala. Sjećam se da nam je svima bilo drago kad je snimila pjesme “Babo, babo moj“ i “Bosno moja“, svi smo je tada s uživanjem gledali na televiziji i govorili ovo je naša Senada (Nada), a kasnije smo svi bili iznenađeni kad smo čuli za neke njene izjave, nove pjesme kao i psovke na koncertima i mijenjanje tekstova. To joj zaista ne priliči. Pogotovo ne u ovim godinama. Ona je sebe izgradila, ne treba joj to. I danas joj malo treba da “ubode“ hit. Te nacionalističke pjesme i tekstovi nisu za nju – ispričala nam je jedna Nadina komšinica, zamolivši da joj ne objavljujemo ime,a koja danas živi u Gradačcu kod Tuzle.

 

Senada je sa dueto sa Erom Ojdanićem znala pjevati i četničke pjesme, očito se dokazujući kao “prava Srpkinja“.

 

Komšinica je pričala o psovkama tokom pjevanja, koje Nadi nisu strane.

 

– Nada nikada nije pažnju pridavala pričama o njenom imenu i porijeklu, ali kad god su je novinari postavili neko pitanje o toj temi, odgovore je vješto izbjegavala ili kada je bivala bolje raspoložena, objašnjavala da nikada nije Senada, da rođeno ime nije nikada skraćivala, da umjetničko ne nosi, već da od rođenja nosi ime po kojem je danas svi znamo, a to je Nada Topčagić.

express

Komentari

komentara