Magazin

Porodica iz Sarajeva zaustavljena na granici: Krenuli u svoju kuću na Pelješcu, imali i negativan PCR test, ali

Napisao H. H.

Porodica iz Sarajeva uredno je izvršila testiranje na Covid-19, tačnije preskupi PCR test (cijena komercijalnog PCR testa iznosi 215 KM u Federaciji, a u RS-u 200 KM). Kako su svi dobili negativne rezultate, uputili su se put Jadrana u vlastitu kuću koju imaju u malom mjestu na Pelješcu. Ali na granici ih je dočekalo neugodno izenaneđenje..

Brojne informacije ovih dana kruže po medijima na temu “pravila za ulazak građana Bosne i Hercegovine u Hrvatsku”, no objašnjenja su uglavnom vrlo konfuzna i nikada do kraja decidno razjašnjena.

Slijedeći neka od tih objašnjenja, porodica iz Sarajeva (identitet poznat redakciji DEPO Portala) uredno je izvršila testiranje na Covid-19, tačnije preskupi PCR test (cijena komercijalnog PCR testa iznosi 215 KM u Federaciji, a u RS-u 200 KM). Kako su svi dobili negativne rezultate, uputili su se put Jadrana u vlastitu kuću koju imaju u malom mjestu na Pelješcu.

Ali na granici ih je dočekalo neugodno izenaneđenje…

– Apsolutno je netačno da svi bh. državljani sa (famoznim i preskupim) PCR negativnim testom mogu ući bez izolacije u Hrvatsku, kao što nam javljaju mediji. Test vrijedi samo ako plaćate smještaj! Ali, ako idete u sopstveni stan, kuću ili nekome u goste, imate i dalje obavezu samoizolacije od sedam dana!!! Elem, samo ako si Bosanac koji daje pare hotelima i rentijerima, i pri tom si negativan, možeš bez izolacije ljetovati u Hrvatskoj – revoltirano je za DEPO Portal ispričala Sarajka kako joj je pojašnjeno od strane granične policije.

Drugim riječima, negativni test na koronu za putnike koji imaju samo bh. pasoš ne igra nikakvu ulogu ukoliko isti ne plaćaju smještaj… Može vas “izvući” eventualno neki poslovni poziv, ročište na sudu i sl,piše Depo

Da li je to navedeno u silnim preporukama koje su objavljene na službenoj stranici koronavirus.hr, a u kojima se detaljno pojašnjava koje kategorije građana i pod kojim uvjetima mogu ući u Hrvatsku,

Komentari

komentara