Magazin

Ovakav zločin se ne pamti: Iskasapio suprugu, bebi zdrobio glavu, pa spavao pored tijela

informer
Napisao H. H.

Arpad Sabo je 2016. došao iz kafane, pretukao suprugu Slavicu, a zatim ju je kuhinjskim nožem iskasapio i zaklao.

Poslije toga, otišao je do sobe i četvoromjesečnoj kćerkici Nikolini najprije zdrobio glavu, pa joj presudio istim nožem.

Arpad Sabo (33) iz sela Lipare kod Kule (Srbija) prije četiri godine hladnokrvno je iskasapio i zaklao suprugu Slavicu (24) i njihovu četvoromjesečnu bebu Nikolinu. Poslije jezivog zločina on je zaspao pored tijela ubijenih, a zatim se okupao i pokušao da pobjegne u Hrvatsku, ali je uhapšen u blizini Bačke Palanke. Viši sud u Novom Sadu ga je 2018, nakon dvije godine suđenja, osudio na 40 godina robije.

Masakr u kolijevci

Ovo monstruozno ubistvo dogodilo se 16. avgusta 2016. u iznajmljenom stanu u Kninskoj ulici u Veterniku, gdje se porodica Sabo tri mjeseca ranije preselila pošto se Arpad zaposlio u jednoj auto-mehaničarskoj radnji. On je kobne večeri došao kući iz kafane oko 22 sata i odmah sa vrata počeo da se svađa sa suprugom, koja mu je prigovorila što je propio 2.000 dinara.

Prema optužnici, Arpad je najprije u kupatilu nasrnuo na ženu i pretukao je, poslije čega je uslijedilo jezivo ubistvo.

– Kako su vještaci utvrdili, Sabo je uzeo kuhinjski nož, čija je dužina sječiva oko 20 centimetara, i Slavici zadao tri ubodne rane po vratu. Nije se tu zaustavio, već je nastavio da je kasapi i siječe grkljan, zid ždrela, krvne sudove… – navodi se u optužnici.

Kada je ubio nesretnu ženu, kako se dodaje, Sabo se ustremio na četvoromjesečnu kćerkicu Nikolinu.

– Beba je bila u krevecu. Plakala je jer ju je prethodno probudilo majčino zapomaganje. Prišao je bespomoćnom djetetu, podigao je i onda joj rukom zdrobio glavu! Bebi je slomio obje tjemene kosti glave. Arpad je, zatim, istim nožem kojim je prethodno iskasapio suprugu zaklao i kćerkicu. Na tijelu žrtava ukupno je pronađeno 28 ubodnih rana! – stoji u optužnici.

Roditelji zadovoljni kaznom
Slavičini roditelji, Ljiljana i Duško Đurdić, bili su zadovoljni odlukom suda da Arpad Sabo bude osuđen na maksimalnu kaznu.

– Presuda je pravedna i realna. Moram da priznam da sam se pribojavao ishoda, gledajući u pojedine sudske odluke kada su ovakvi zločini bili u pitanju. Sve manje od maksimuma bilo bi nepravedno. Iako nama nijedna kazna ne može da vrati Slavicu i Nikolinu, volio bih da je bila smrtna – kazao je tada otac i deka žrtava Duško Đurdić.

Poslije brutalnog ubistva bebice i žene, ubica je par sati odspavao pored njihovih iskasapljenih tijela! Kada se probudio, okupao se, presvukao i krenuo preko njiva, kako ga slučajno ne bi vidio gazda da izlazi na ulicu. Išao je pješke sve do Bačke Palanke, gdje je kod Dunava htio da ukrade čamac kako bi se prebacio do Hrvatske, ali ga je tu uhvatila policija.

Sabo je tokom suđenja u svojoj odbrani priznao ubistvo supruge, ali ne i djeteta, tvrdeći da je kćerkicu ubila njegova žena Slavica.

– Ne osjećam se krivim. Tog dana bio sam u gradu kada me je nazvala Slavica. Bila je bijesna, drala se da brzo dođem kući. Kada sam došao, vidio sam je da sjedi u fotelji, drži nož u ruci i plače. A onda sam spazio mrtvu bebu. Kada je krenula da me vrijeđa, psuje brata, kevu i ćaleta, tada sam je ubio – izjavio je Sabo.

Bez trunke kajanja

Kada je sudija Borivoj Pap izricao presudu Arpadu Sabu, on je slušao ledenog i ukočenog izraza lica, bez ikakve vidljive reakcije i emocije.

– Tokom postupka nesporno je dokazano da je okrivljeni zvjerski i s predumišljajem iskasapio suprugu i kćerku, kao i da se nijednog trenutka nije pokajao. Shodno tome, kazna od 40 godina zatvora jedino je bila moguća – istakao je sudija Pap.

Neuropsihijatrijskim vještačenjem je utvrđeno da je ubica u vrijeme zločina bio uračunljiv, iako se isprva spekulisalo da je bio mortus pijan, piše “Informer“.

Komentari

komentara