Magazin

Da li je pametno ostavljati djeci velko nasljeđe! – SVIMA ONIMA KOJI KAŽU: “Želim obezbijediti svojoj djeci budućnost…”

Napisao admin

Mukatil b. Sulejman je ušao kod halife Ebu Džafera el-Mensura kada je ovaj imenovan za halifu, pa ga Ebu Džafer zamoli:


Foto:arhiva

“Mukatile, posavjetuj me.” Ovaj ga upita: “Hoćeš li da to posavjetujem na osnovu onoga što sam čuo ili onoga što sam vidio?” “Na osnovu onoga što si vidio” – reče on. Vladaru pravovjernih – reče Mukatil – vidio sam Omera b. Abdulaziza kako iza sebe ostavlja 11 sinova i ono što je ostavio iznosilo je 18 dinara. Ćefini su mu kupljeni ua pet dinara, grobno mjesto za četiri, a ostatak je podijelio svojim sinovima. Hišam b. Abdulmelik je također imao 11 sinova i svaki od njih je imao po milion dinara u nasljedstvu.

Vladaru pravovjernih, tako mi Allaha, kasnije sam vidio da jedan od Omerovih sinova daje stotinu konja za borbu na Allahovom putu, a vidio sam i Hišamovog sina, koji je naslijedio milion dinara, kako prosi ulicama. Kada je Omer bio na samrtnoj postelji, upitali su ga: “Šta si ostavio svojoj djeci, Omere?” On je rekao: “Ostavio sam im bogobojaznost. Ako budu dobri, pa Allah vodi brigu o dobrima, a ako ne budu, ne želim im ostaviti ništa čime ću ih pomoći u grijehu prema Allahu.Mukatil b. Sulejman je ušao kod halife Ebu Džafera el-Mensura kada je ovaj imenovan za halifu, pa ga Ebu Džafer zamoli: “Mukatile, posavjetuj me.” Ovaj ga upita: “Hoćeš li da to posavjetujem na osnovu onoga što sam čuo ili onoga što sam vidio?” “Na osnovu onoga što si vidio” – reče on.

Vladaru pravovjernih – reče Mukatil – vidio sam Omera b. Abdulaziza kako iza sebe ostavlja 11 sinova i ono što je ostavio iznosilo je 18 dinara. Ćefini su mu kupljeni ua pet dinara, grobno mjesto za četiri, a ostatak je podijelio svojim sinovima. Hišam b. Abdulmelik je također imao 11 sinova i svaki od njih je imao po milion dinara u nasljedstvu. Vladaru pravovjernih, tako mi Allaha, kasnije sam vidio da jedan od Omerovih sinova daje stotinu konja za borbu na Allahovom putu, a vidio sam i Hišamovog sina, koji je naslijedio milion dinara, kako prosi ulicama. Kada je Omer bio na samrtnoj postelji, upitali su ga: “Šta si ostavio svojoj djeci, Omere?” On je rekao: “Ostavio sam im bogobojaznost. Ako budu dobri, pa Allah vodi brigu o dobrima, a ako ne budu, ne želim im ostaviti ništa čime ću ih pomoći u grijehu prema Allahu.”

senzacija.ba

Komentari

komentara