Magazin

Ono što su Šabanove komšije otkrile, natjerat će vam suze na oči

Napisao H. H.

Nakon smrti Šabana Šaulića, tuga ne jenjava. Vijest da je poginuo, potresla je gotovo čitavu naciju.
Iako je bio velika zvijezda, Šaban je bio veoma skroman i prizeman čovjek, što govore svi koji su ga poznavali.

Pjevač je većinu svog vremena provodio na vikendici u Krčedinu, koja je bila njegova oaza mira.

Mještani ovog naselja za legendarnog muzičara imaju samo riječi hvale, a Šabanov komšija otkrio je za “Alo!” kako je izgledalo kada Šaban dođe u Krčedin.

– Navikli smo da on dođe još početkom marta i sjedi do do kraja septembra. Imao je dva čamca kojima je išao na pecanje. Po Krčedinu se priča da je posljednji put upecao soma od 25 kilograma. Uvijek kada bi imao veliki ulov, on odmah raspali roštilj i pozove sve iz sela, bio je vesele prirode. Ja im se nekad priključim, on uvijek zove, takav je bio. Sa svima je htio da stane i popriča – priča komšija koji ne može da povjeruje šta se desilo, kao ni ostali mještani koji su takođe šokirani tragedijom.

– Cijeli Krčedin kuka za Šabanom, tek kad dođe vrijeme njegovog dolaska, shvatit ćemo kolika će rupa ostati bez njega. I dalje ne vjerujemo da više nije živ, svi smo misili da je u pitanju lažna vijest. Mnogi su znali da je imao problem s tom stomačnom aortom i da je bio bolestan. Ljekari su mu tad zabranili da pije, ali volio je da popije po 2-3 rakijice. Nikad ga nisam vidio da se opija. Volio je život, nije se plašio smrti. Niko nije pomišljao da se ovako nešto može dogoditi – priča potreseni komšija.

Šaban je preko zime boravio u kući na Dedinju, a za to vrijeme njegov prijatelj s Dunava brinuo je o vikendici.

– Znao je da sjedne sam ispred kuće, zagleda se u rijeku i zapjeva za svoju dušu. Bio je pravi boem i komšija. S njim sam mogao da pričam o bilo čemu, nije bio nadmen, već potpuno prirodna osoba. Kad god ga je nešto mučilo, dijelio je to s nama, uvijek je bio otvoren. Sve koje voli preselio je ovdje, a i oni koji nisu živjeli tu, često su ga obilazili. Zorica i Kemiš su često dolazili, a u restoranu pored vikendice često je pravio žurke. Posljednji put je tu pravio proslavu i doveo je dvadesetoro ljudi sa estrade, bilo je baš veselo – kaže čovjek koji je čuvao Šabanu vikendicu, ali je zamolio da ostane anoniman.

Komentari

komentara