Magazin

Milić Vukašinović: Ni majčinstvo nije bilo dovoljno da se Maja “skine” s heroina

Suzana i Milić Vukašinović - Kurir.rs
Napisao H. H.

“Maja, zvijezda tatina, jedna i jedina”, govorio je bolom shrvani Milić Vukašinović, bivši bubnjar “Bijelog dugmeta” i frontmen “Vatrenog poljupca”, nakon gubitka kćerke, koja se predozirala lijekovima u stanu u Sarajevu.

Nekoliko dana nakon Majine sahrane, “doktor za rokenrol” pristao je otvoriti dušu za “Avaz”.

Milić ne krije da mu je teško bez Maje i priznaje da ga je bol slomila kad je sa sadašnjom suprugom Suzanom došao u Sarajevo, gdje je kćerku sahranio u prisustvu porodice, prijatelja i kolega.

Nova veza

Maja Avdibegović, majka dvojice dječaka, godinama se borila s ovisnošću, a prvi susreti s narkoticima, prisjeća se Milić, koji se i sam borio s drogom i alkoholom, bili su nakon rata. Prije tragedije, Maja je bila smještena na Psihijatriju, jer je prerezala vene. Suzana i Milić došli su po nju kako bi proveli neko vrijeme zajedno i olakšali joj situaciju.

“Objasnila nam je da nije htjela da se ubije nego se izrezala da bi njena majka Vera, koja je nepokretna, pristala da potpiše da ide u starački dom, jer Maja više nije mogla da se brine o njoj 24 sata dnevno. U tih 10 dana s nama stablizirala se i prijala joj je terapija koju je dobila na klinici. Pravila je planove da vrati djecu iz Dječijeg sela”, govori Milić.

Po povratku u Beograd, svakodnevno su bili u kontaktu sa Majom. Milić tvrdi da je bila vrlo uzbuđena, jer se zaljubila i počela se viđati sa mladićem kojeg je upoznala na klinici.

“Poslije sedam dana, prekinuli su i Maja je bila vrlo nesretna zbog toga. Suzana i ja smo iskoristili priliku da se vidimo s njom, jer sam morao da dođem do Sarajeva na jedan dan, 24. jula. Proveli smo zajedno nekoliko sati, a ostavili smo joj i nešto para da ima”, prisjeća se Milić događaja prije Majine smrti.

Nakon toga, Milić i Suzana krenuli su za Beograd. Zabrinuli su se, jer Maja već od 19 sati nije odgovarala na njihove pozive i poruke.

“Ujutro nas je probudio telefon i neki novinari iz Beograda su nas zvali da pitaju je li istina ono što je objavljeno u “Dnevnom avazu”, da je Maja umrla. Od tog trenutka počinje užas, jer mi je i komšinica iz Sarajeva potvrdila da su je mrtvu iznijeli iz stana”, ispričao nam je neutješni Milić, koji je iste noći sa Suzanom krenuo u Sarajevo.

Povećala dozu

Mnogo se špekuliralo o uzroku Majine smrti. Milić navodi da se ugušila, što je uzrokovalo povraćanje usljed mučnine od lijekova koje je uzimala.

“Dozu je povećala na svoju ruku, jer se osjećala mnogo loše”, ističe on.

Milić nam je otkrio da je Maja sama pravila pjesme, a neko vrijeme su i vježbali za njen prvi album. No, kako navodi, to je sve propalo zbog Majine ovisnosti.

“Čak ni majčinski nagon prema svojoj djeci nije bio dovoljan motiv da se skroz skine s heroina, kažem skroz, jer je to periodično pauziranje samo zavaravanje i čekanje prilike da se dođe do igle”, navodi Vukašinović.

Potpuno je na mene

“Maju je u ovisnost o heroinu odmah poslije rata uveo njen prvi momak, bubnjar u kojeg je bila jako zaljubljena. Poslije je našla novog muškarca, kojem je rodila dva dječaka. Kako je Maja potpuno na mene, držala se moje devize: “Sve što radim, radim detaljno i do kraja.” Znajući da ovisnik o heroinu mora da ima jak motiv da bi uopće pristao da se liječi, pokušao sam da je nagovorim da se posveti muzici, i to pjevanju umjesto bubnju, koji je njena prva ljubav”, prisjeća se Milić.

Komentari

komentara