Magazin

ISPOVIJEST KORISNIKA EKSTAZIJA (23) IZ BEOGRADA: Jednom sam uzeo i počeo da putujem kroz zemljinu koru, podigao sam glavu i nastavio kroz UNIVERZUM…

Napisao H. H.

Za nepunih mesec dana u Srbiji ekstazi je odneo tri mlada života

U nekoliko dana tri tragedije su se dogodile, životi tri deteta bespovratno su izgubljeni, to su Marija iz Kragujevca (17), Nemanja iz Bačke Palanke (18) i Jovan iz Beograda (17). Ovo je samo još jedan od razloga zašto treba podsetiti mlade generacije sa kakvim se posledicama suočavaju kada u njihov život uđe nešto opasno kao što je – ekstazi.

Rejv žurke se nekoliko puta mesečno organizuju na velikim splavovima u Beogradu. Najčešće su to mesta na kojima omladina slobodno i neograničenog konzumira “drogu za žurke”. Jedan 23-godišnji momak U.M. iz okoline Beograda, opisao je kako je izgledalo njegovo prvo uzimanje “eksera”, kako popularno kruži naziv ekstazija među konzumentima iste:

– Dugo sam odlagao odlazak na takav tip žurke, ali morao sam jednom, jer sam prethodno dao obećanje. Nisam bio poklonik tih stvari – droga, mračna atmosfera, preglasna muzika. Kada sam stigao, sve je bilo spremno. Drugar mi je dao u ruku jednu tableticu i progutao sam je. Počelo je da me “radi”, a ja sam krenuo da razmišljam o sebi, konstantno osećajući grižu savesti. Čoveče, ja sam postajao jedan od članova te odvratne mase – počinje priču ovaj momak, koji je student na beogradskom univerzitetu.

Nakon dva sata, mozak mu je ipak otklonio osećaj griže savesti, pa se kao i većina omladine na tom mestu, skinuo. Bio je bez majice, jer je pod uticajem droge počeo nenormalno da se preznojava. Devojke su mu prilazile, a to ga je totalno ohrabrilo i počeo je da razmišlja da možda radi dobru stvar.

Tako je izgledao njegov prvi boravak na “eksu” (skraćenici ekstazija), a kako kaže, uzima ga samo kada ide na rejv žurke, jednom u dva meseca, mada se one i češće organizuju. Tada se “mnogo bolje provodi, nego kada je ‘strejt’, odnosno ‘čist’, sjedini se sa masom koja ga pokreće, unese se u muziku i opušteniji je”.

Ekstazi ima mnogo različitih naziva, a jedan je MDMA, koja se na žurkama nabavlja po ceni između 700 i 1000 dinara. “Popust” je naravno kada uzmeš više tabletica.

Komentari

komentara