Magazin

Treba li se odreći karijere zarad ljubavi i djece?

Napisao H. H.

Za vikend sam se videla sa dugogodišnjim drugom koji je nedavno verio svoju (ne)dugogodišnju devojku, te tako prosvećen i posvećen ljubavi koju je tražio trideset godina, i osvestio za tri meseca, počeo je da drži besedu na temu porodice (koju još uvek nema), partnerstva u kojem je nešto kraće nego ja u slikarstvu (par meseci već šaram četkicom na platnu, ali ne mislim da sam Renoar), majčinstva i žena od karijere koje bi muškarci, samosvesnim izborom, trebalo izbegavati (?!).

A kakve li su to žene od karijere? – upitah sa dozom samopreispitivanja pišeestrada.ba

– I hoćeš da kažeš da bi mene trebalo izbegavati jer idem na posao, i volim svoj posao? – nastavila sam sa samopreispitivanjem, ali i on sa upiranjem prstom.
– Ne zbog toga, već zato što takve kao ti se ne bi odrekle karijere zarad dece i ljubavi… – drznuo se.
– Zašto misliš da ljubav, partner i deca zahtevaju odricanje?

Foto: publicdomainarchive.com

Često se postavlja pitanje može li žena u Srbiji da ima i uspešnu karijeru i sređen porodični život ili, ipak, mora da se odluči za jedno između ta dva? Takođe, poznato nam je i nepisano pravilo kad je reč o životu jedne žene, a koje glasi: školuj se, nađi posao, udaj se, rodi dete.

Naravno, ne bi trebalo globalizovati ovu podelu žena, već ostaviti prostora za različite karaktere, okolnosti u kojima su ti karakteri odrastali, uzdizali se, gradili i padali. Sve bi trebalo uzeti u obzir kada se bavimo ovako složenim pitanjem – deca ili život?!

Komentari

komentara