Trudnoća i majčinstvo

Pobijedite strah – Strah od doktora kod djece

Napisao admin

Rijetke su iznimke kod djece koje se ne boje odlaska kod liječnika. Ako i vaše dijete muči strah pri samoj pomisli na doktora, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako da ga pripremite na pregled kod liječnika, te kako da taj strah u potpunosti pobijedite!


(Foto: arhiva)

Nemojte biti uzrujani niti nestrpljivi sa svojim djetetom dok ste na pregledu, jer morate shvatiti da dijete nije takvo namjerno nego da se jednostavno boji. Pokušajte objasniti djetetu da je u redu da se boji i da može plakati, samo da pokuša biti mirno kako bi pregled bio što brže gotov.

Pazite da djetetu bude udobno dok je u čekaonici i da mu ne bude dosadno. Stoga ga odjenite u odjeću koja mu je udobno i koju ono voli, te mu ponesite igračke kako bi se prilikom čekanja moglo igrati i tako skratiti vrijeme.

Razgovarajte s djetetovim doktorom o strahovima koji muče dijete pa neka vam doktor da neke savjete, kako ga najbolje utješiti. Ako vam je doktor ravnodušan i nema volje za brigu kakvu treba pružiti, možda bi trebali promijeniti doktora.

Najbolje bi bilo da kada vi idete kod svoga doktora, da sa sobom povedete i svoje dijete kako bi vidjelo da i odrasli idu kod doktora, te da se nitko ne boji i da je posjet doktoru nešto potpuno normalno.

Kupite djetetu knjigu ili slikovnicu u kojoj je prikazano liječenje kod doktora, kako bi svakodnevno mogli sa svojim djetetom o tome razgovarati, i kako bi dijete bilo smirenje prilikom drugog pregleda.

Prije nego dijete ode kod doktora, recite mu iskreno što sve može očekivati, te mu ni u kom slučaju nemojte lagati. Budite iskreni prema djetetu ako će ga nešto boljeti i to mu recite, ali ga tješite da će to brzo proći.

 

zanosna.com

Komentari

komentara