Trudnoća i majčinstvo

Trebaju li djeca jesti čokoladu

Napisao H. H.

Roditelji su često u dilemi da li uopće djetetu dati ili dati samo ponekad čokoladu ili neku drugu poslasticu. Ako djetetu nije dozvoljeno da jede slatkiše u prvim godinama života, sigurno će ih ono probati kada se počne družiti s drugom diecom, a pogotovo kada krene u školu.

U studiji urađenoj na Univerzitetu u Pensilvaniji dokazano je da su djeca najčešće tajno jela poslastice i gazirana pića koje su im roditelji zabranjivali.

Zato stručnjaci smatraju da te vrste zabrana nisu dobre. Naprotiv, djeci samo treba objasniti dobre i loše strane pojedinih namirnica i dozvoljavati konzumiranje u umjerenim količinama.

Naučnici kažu da umjerena količina čokolade za djecu, ali ne i za bebe, može čak biti dobra za zdravlje. Ona sadrži polifenole koji mogu pomoći u zaštiti srca. Kako je bogat magnezijem i željezom, što su dva važna minerala koja vrlo često nedostaju djeci. Posljednje istraživanje sa Medicinske škole na Harvardu izoliralo je “slatki zub”, gen nazvan TIR3. Ovaj gen utječe na prekomjernu želju za slatkim koja može biti naslijeđena.                                     Bebe.avaz.ba

Komentari

komentara