Trudnoća i majčinstvo

Aktivnost – Trudnoća i vježbanje

Napisao admin

Žene koje su bile aktivne i prije trudnoće, zaista nemaju razloga za prekidanjem te aktivnost, a one koje nisu, sad mogu početi, jer je trudnoća idealan početak zdrave tjelovježbe.


(Foto: arhiva)

Vježbanje u trudnoći donosi sa sobom niz prednosti kao što je smanjenje grčeva u nogama, snižavanje visokog krvnog tlaka, kontrola gestacijskog dijabetesa, smanjenje boli tijekom porođaja, smanjenje bolova u leđima, riješavanje problema sa zatvorom, održavanje zdrave tjelesne težine, itd.

Redovito vježbanje pomoći će vam da popravite raspoloženje, pojačate razinu energije, te poboljšate snagu i kondiciju. Svaki dan trebale bi biti aktivne barem 30 minuta, kako bi vježbanje imalo učinka.

Budite oprezni prilikom izvođenja bilo koje vježbe, posebice kod plivanja, aerobika (koji mora biti lagan), hodanja i vožnje bicikla, koju prestanite prakticirati kada vam trbuh bude malo veći. Što duže budete trudni, birajte vježbe u kojima nećete imati rizik od pada, te izbjegavajte stavljanja pritiska na zdjelicu, zglobove i donji dio leđa.

Prilikom vježbanja nosite odjeću u kojoj se osjećate udobno i obavezno imajte grudnjak koji vas neće stiskati. U zadnjem tromjesečju izbjegavajte ležanje na leđima, kako ne bi usporili protok krvi do srca.

 

Prije bilo kakvog vježbanja morate razgovarati sa svojim liječnikom, kojem morate iznijeti plan vježbi i pitati za njegovo odobravanje. Ukoliko imate rizičnu trudnoću vjerojatno će vam se savjetovati da ne smijete vježbati, ili će vam se vježbanje striktno zabraniti, za dobro vašeg djeteta.

Zbog povećanja volumena krvi za vrijeme trudnoće, srce trudnice već teže radi pa prilikom vježbanja obratite pozornost na zrak, i da ga imate dovoljno. Nikada nemojte pretjerivati u vježbanju, posebice za vrijeme ljetnih vrućina.

Tijekom trudnoće zglobovi su osjetljivi na ozljede pa izbjegavajte nagle pokrete i pazite na način na koji se krećete. Vježbanje u trudnoći olakšati će vam cijelu trudnoću, a posebice će vam pomoći na porodu, jer ćete ojačati svoje mišiće kako bi bili izdržljiviji.

 

zanosna.com

Komentari

komentara