Trudnoća i majčinstvo

BRAVO! – U 2015. u Beogradu rođeno 20.000 beba što je rekord u posljednjih 30 godina!

Napisao admin

Rode su se definitivno vratile u Beograd, a dokaz za to je pravi bebi-bum koji nam je donijela 2015, u kojoj su Beograđanke na svijet donijele preko 20.000 beba. Kako je izračunao “Blic”, a prema trenutnim brojkama i procjenama direktora prijestoničkih porodilišta, ova godina obogatila je glavni grad Srbije i napunila domove više nego ijedna druga u posljednjih 30 godina.


Najviše bebica bilo je u GAK “Narodni front”, a u tom popularnom porodilištu kažu da će mama koja rodi sedam hiljaditu bebu dobiti simboličnu nagradu.

 

– Sada smo na 6.900 beba, a očekujemo da do Nove godine bude minimum 7.000 porođaja. Žena koja postane mama “sa brojem 7.000” dobiće simboličnu nagradu, i taj porođaj biće obilježen uz malu svečanost. Od 2000. godine ne pamtim da je bilo ovoliko porođaja, osim jedne godine kada se GAK „Višegradska“ renovirao, pa su se žene umjesto tamo, porodile kod nas. Ne isključujem mogućnost da bude i veći broj, jer ima više od 100 trudnica koje bi trebalo da se porode do 1. januara – kaže za “Blic” dr Radomir Aničić, ginekolog i akušer u toj ustanovi.

 

Godina koja je za nama donijela je pune ruke posla ginekolozima i babicama.

 

– U 2015. godini imali smo 250.000 ambulantnih pregleda, što je znatno više nego 2014. Nažalost, i sa ovoliko beba Beograd što se tiče prirodnog priraštaja, i dalje bilježi negativni trend. Morali bismo da imamo duplo ovoliko porođaja da bismo došli do nule, a tek potom prešli u plus. Svaka porodica bi trebalo da ima bar troje djece, a država treba da stimuliše roditelje – kaže dr Aničić.

(Blic.rs)

cure.ba

Komentari

komentara