Trudnoća i majčinstvo

Nad životom ove porodice nadvila se TAMNA SJENKA: Tri sina imaju manje od 6 godina i sva trojica imaju RAK

Napisao H. H.

Saznanje o tome da im dijete ima rak vjerovatno je jedna od najstrašnijih stvari koje mogu da snađu roditelje, a odgajanje troje male djece bolesne od raka bezmalo je neizdrživo.

Saznanje o tome da im dijete ima rak vjerovatno je jedna od najstrašnijih stvari koje mogu da snađu roditelje, a odgajanje troje male djece bolesne od raka bezmalo je neizdrživo.

Ipak, to je realnost s kojom se suočavaju Aron Raš i njegova supruga Endži, iz Marijete, u Džordžiji, čiji sinovi imaju rijedak oblik raka oka, prenosi “Dejli mejl”.

Petogodišnji Tristan, trogodišnji Kejson i šestogodišnji Karter sva trojica imaju retinoblastom, od koga najčešće oboljevaju mala djeca, prenosi Blic.

Nad životom para nadvila se tamna sjenka neizvjesnosti, jer ne znaju koliko će dječaci još morati da se liječe, niti koliko će još moći da plaćaju liječenje, dok žive u strahu da će neko od djece ostati bez oka, kao što se desilo njihovoj majci.

Na sreću, djeca su do sada sretna i dobro podnose terapiju.

Endži Raš je retinoblastom otkriven kada je bila beba i ostala je bez lijevog oka kad je imala samo šest mjeseci. Rak može biti nasljedan i doktori su upozoravali par na vjerovatnoću od 50 posto da njihova djeca takođe obole.

– Imam ogromnu grižu savjesti, jer znam da sam ja mogla da im prenesem bolest – izjavila je Endži za WXIA.

Redovni odlasci kod doktora i na terapiju stvaraju veliki psihički stres, ali tu je i problem novca. Morali su da prodaju kuću i presele se kod Endžinih roditelja.

Njihove muke su počele 2015, kad je najstarijem Tristanu, koji je imao samo mjesec dana, otkriven retinoblastom. Riječ je o bolesti koja pogađa mrežnjaču, tanak sloj tkiva koji oblaže zadnji dio oka i pretvara svjetlost u signale koji stižu do mozga. Najčešći simptomi su bijela mrlja u zjenici kada se oko izloži svjetlosti, crvenilo i oticanje očiju.

Ukoliko se tumor savlada dok je još u oku, više od 95 posto pacijenata biva izlječeno, pokazuju podaci Naučne bolnice “Sent Džuds”.

Tirstan je svakog mjeseca odlazio na magnetnu rezonancu, hemoterapiju i terapiju laserom u Dječiju bolnicu u Atlanti.

Dvije godine kasnije paru se rodio drugi sin Kejson, kome je bolest dijagnostikovana na rođenju, pa je i on podvrgnut liječenju. Prije šest mjeseci, Endži je rodila Tristana, koji je bio zdrav sve do šestog januara, kada je i njemu otkriven tumor na oba oka.

Endži i Aron se nadaju da će njihova priča podstaći ljude dobre volje da doniraju novac za naučna istraživanja raka kod djece.

– Više donacija dovešće do smanjenja neželjenih dejstava, djeca će možda manje vremena provoditi u bolnici i imaće normalniji život – navodi se na njihovoj stranici na sajtu GoFundMe, gdje prikupljaju novac za pokrivanje troškova liječenja. Do utorka uveče prikupljeno je više od 45.000 dolara

Komentari

komentara