Trudnoća i majčinstvo

Sin mi je nedavno rekao „Mama, baš sam sVatko spavao večeras“ i danas RONIM SUZE zbog te rečenice: Ovo SVAKA MAMA mora da zna

Napisao A. K.

Kada mi na Fejsbuku iskoče slike i uspomene sa ćerkom od pre godinu, dve i tri, rasplačem se i postajem ona dosadna mama koju svi mrze na društvenim mrežama.

Znam da nerviram svoje prijatelje konstantnim statusima i slikama svoje dece, ali sada sam u toj dosadnoj fazi roditeljstva. Moje najmlađe dete krenulo je u vrtić nedavno. On je bio sasvim spreman za to, ja nimalo. Sve mi je to proletelo i sada mi nedostaju naša popodneva – kaže jedna mama u svom Fejsbuk postu koji je brzo postao viralan, i koji je naišao na odobravanje mama širom sveta.

Da se razumemo, uživam u miru i tišini koje sam dobila, ali sada i shvatam jednu stvar koju su mi svi stalno govorili a ja nisam slušala – „pusti ih da budu mali“.

Zato što to vreme zaista proleti, to shvatam sada kada znam da su mi sva deca velika i više neću prolaziti kroz sve one faze koje su me izluđivale donedavno.

Sada su svi dovoljno veliki da sami sebi spakuju užinu za školu i vrtić, i ne dozvoljavaju mi da im se mešam u to.

I sad shvatam šta zapravo znači pustiti ih da budu mali.

To znači da zaista slušate ono što pričaju, umesto da ih ispravljate. Nedavno se moj najmlađi sin probudio i ponosan mi rekao „Mama, baš sam sVatko spavao večeras“. I po prvi put ga nisam ispravila i rekla mu da se ne kaže „svatko“ nego slatko i da se kaže noćas. Znam da će uskoro ispravno govoriti, i želim da se zauvek sećam tog njegovog „svatko“.

To znači da ih ne požurujete kada hodaju sporo poput puževa. To je njihov ritam, a oni će ionako uskoro postati prebrzi za vas.

To znači da ih puštate da vas ljube i grle i kada vam nije do toga jer će ih uskoro biti sramota da uopšte budu viđeni sa vama u javnosti, a kamoli da vas pred nekim poljube.

To znači da im češće govorite „da“ umesto „ne“. Odvedite ih u park iako vas mrzi, spremite zajedno kolače koji im se jedu iako ćete posle sat vremena čistiti kuhinju. Pustite ih da jedu samo sredinu hleba, ne i koricu. Vežite im pertle kada vas zamole.

Pustite ih da u šetnju povedu sve svoje omiljene igračke iako ćete ih na kraju vi nositi. Taj mali dečak će uskoro postati nabusiti tinejdžer a vi ćete plakati nad uspomenama o kojima vam govorim.

Kada ih puštate da budu mali, znači da ste tu za njih kada im trebate. I da ste radosni zbog toga.

I najvažnije, kada njih puštate da budu mali, vi rastete kao mama. Puštate ih da redom prolaze kroz sve faze odrastanja umesto da ih požurujete. Upijte sve te trenutke koji vas sada nerviraju jer, to vam sada iz iskustva govorim, nedostajaće vam kada sve to prestane, a prestaće i pre nego što se tome nadate.

Izvor: Zenablic/scarymommy.com

Komentari

komentara