Trudnoća i majčinstvo

Ovo su ČINJENICE O NEPLODNOSTI koje niko ne spominje, a morate ih znati!

Napisao A. K.

Neplodnost je pojam koji se izbegava u komunikaciji, jer nema žene ne strahuje da će joj se baš to desiti, uprkos želji da se ostvari u ulozi majke.

Mnoge žene se tokom celog života od trudnoće štite kontracepcijskim pilulama, ne sluteći da su neplodne i da za to nema potrebe.

“Pojma nisam imala da sam neplodna. Redovno sam koristila kontracepciju jer nisam htela da ostanem u drugom stanju. Kada sam počela da se zabavljam sa svojim sadašnjim suprugom, i u ranim danima braka, štitila sam se od trudnoće. Onda smo se odlučili za proširenje porodice. Prestala sam da pijem antibebi pilule, ali umesto trudnoće, dogodilo se nije ništa”, seća se devojka (34) koja je želela da ostane anonimna.

Nakon godinu dana pokušavanja, ona i suprug su potražili stručnu pomoć, a nakon dve godine truda, konačno se ostvarila u ulozi majke malene devojčice.

Zato, iz njenog iskustva shvatamo da se o neplodnosti među ženama malo zna. Prva i glavna činjenica o neplodnosti jeste da ona nije rezervisana samo za žene od 35 godina pa nadalje. Nije čak ni za one žene koje su na vreme otkrili neki zdravstveni problem.

Dešavalo se da su jajašca žena u savršenom redu, kao i spermiji muškaraca – svi na broju, ali opet ne mogu da postanu roditelji. To još uvek nije medicinski objašnjeno, osim da takvi parovi očigledno nisu kompatibilni.

Samo o neplodnosti mislite

Od lekarskog pregleda, rezultata analiza, procesa vantelesne oplodnje i njenog ishoda, žene ne mogu ni o čemu drugom da razmišljaju. Baš je u takvim situacijama važno da budete pribrane i da umete same sebe da utešite i “mentalno podignete”. Važno je da znate da se rezultat postiže tek onda kada se opustite i činite sve bez opterećenja.

Hormonska terapija nije šala

Lečenje neplodnosti i potpomognuta oplodnja znači da vas “pune” hormonima kao ruske sportiskinje na Olimpijadi. A to utiče i na emocije i na telo. Najčešće posledice hormonske terapije su fleke na licu, dodatni kilogrami najčešće u predelu stomaka, pojačane emocije…

U očaju ćete pokušati sve

Žene koje se bore protiv neplodnosti sklone su preduzeti ama baš sve da zatrudne i pristaće na svaku metodu, kako god bizarna bila. Pripazite i nemojte lakoverno posezati za bilo čime što obećava čudesan rezultat.

Društvene mreže su pakao

Dok vi pokušavate da zatrudnite, vaši prijatelji na Fejsbuku i Instagramu već uveliko objavljuju fotke svoje dece i broje njihove rođendane iz godine u godinu. To vas svakodnevno podseća na ono što nemate i zato se savetuje da neko vreme ne posećujete društvene mreže.

IZVOR. 24sata.hr

Komentari

komentara