Trudnoća i majčinstvo

Prema kliničkom psihologu: 7 znakova da si dobra mama

Napisao A. K.

‘Znam da roditelji rade odličan posao kada im dijete dolazi jer ima određene probleme. To znači da si osigurala sigurnu luku u koju dijete dolazi kad mu treba pomoć’, objašnjava psihologinja Nadene van der Linden.

Roditelji se često brinu odgajaju li dobro svoju djecu i jesu li dobri roditelji. Moderne mame i tate imaju više standarde dok svoju djecu vode u odrasli život. Na tom putu vrlo je lako upasti u zamku te se uspoređivati s drugim roditeljima ili tražiti vanjske znakove svog uspjeha.

Nadene van der Linden radi kao klinički psiholog i autorica je knjige “Tales from the Parenting Trenches: a clinical psychologist vs motherhood”. Za portal Motherly objasnila je kako roditelji mogu znati jesu li na dobrom putu i koji su znakovi da si dobar roditelj.

DIJETE POKAZUJE RAZLIČITE EMOCIJE PRED TOBOM

Ponekad je djetetu jako teško kad se nađe u vrlo emotivnom periodu. Možda ti se ponekad čini da nema potrebe da dijete izražava sve svoje emocije pred tobom, ali sposobnost djeteta da ti pokaže ljutnju, tugu ili strah je dobar znak jer se osjeća sigurno uz tebe.

Jako me zabrinjava kada dijete skriva svoje osjećaje pred roditeljima. Često je to znak velikih problema u odnosu. Pokušaj izbjeći da se dijete zatvara i ne ometaj izražavanje njegovih osjećaja. Umjesto toga, obrati pažnju i budi zahvalna zbog toga.

Foto: WAYHOME studio / Shutterstock

“Vidjela sam kako si udarao u zid i da si bio jako ljut. A ti si mi rekao da je to zato što ti tvoja sestra nije dopustila da se igraš”, ova rečenica govori tvom djetetu da možeš podnijeti njegove osjećaje i razumiješ perspektivu.

DIJETE TI DOLAZI KAD SE OZLJEDI ILI SUOČAVA S NEKIM PROBLEMOM

Znam da roditelji rade odličan posao kada im dijete dolazi jer ima određene probleme. To znači da si osigurala sigurnu luku u koju dijete dolazi kada mu treba pomoć.

Dobar način poticanja ovoga je slušanje problema i širom otvorene ruke, bez obzira čini li ti se problem mali ili veliki. Tvoj odnos će biti otvoren za komunikaciju o stvarima koje su teške u životu.

Dijete može razgovarati o mislima i osjećajima bez straha

Ovo je pozitivan znak prihvaćanja otvorenog i fleksibilnog odnosa. Neki roditelji nesvjesno ograničavaju komunikaciju sa svojim djetetom kroz svoje ponašanje, kao što je pretjerano reagiranje na misli ili osjećaje koji im se ne sviđaju ili one koje dovode u pitanje njegovo ponašanje kao roditelja.

Drugi roditelji su toliko krhki da ih djeca ne žele opteretiti svojim mislima i osjećajima. Zabrinuta sam kad roditelj kaže: “Moje dijete je moja stijena”. Roditelji su stijene, a djeca to nikad ne bi trebala biti. Možeš podržati misli i osjećaje djeteta bez obzira tko si ti.

Foto: thaicleaningservice.com / Shutterstock.com

Ako ti je potrebna dodatna podrška, učini to s odraslom osobom, ali ne s djetetom.

Tvoja povratna informacija nije kritična ili ne označava dijete

Dobri roditelji ne daju kritike o ponašanju i izbjegavaju oznake poput “loš”, zločest”, “pohlepan” i “lijen”. Ako je tvoje dijete pojelo sve čokoladne kekse prije nego li ih je podijelio s drugima, dobra mama će se usredotočiti na ponašanje.

“Pojeo si sve kekse bez dijeljenja. U našem domu važno je da dijeliš sa svojom sestrom i bratom. Kako misliš da bi se mogao iskupiti svojoj obitelji?”. Ovo je puno drugačije od rečenice: “Ti si pohlepna djevojčica. Idi u svoju sobu”.

POTIČEŠ DJETETOVE INTERESE I TALENTE

Razvijanjem interesa i talenata dijete razvija vještine i postiže rezultate. Možeš pozitivno angažirati djecu kroz tinejdžerske i rane godine života. Divno je napredovati u nečemu što voliš.

Ponekad, vidim da roditelj upravlja djetetovim interesom kako bi ispunio svoje snove i potrebe. Kada prisiliš dijete da radi nešto zbog vlastitih interesa, sve može poći krivo, čak i kada izgleda da sve ide dobro. Takvi postupci mogu učiniti da se dijete osjeća neuspješno.

Isto tako, ako ne uspije, a iza njega je narcistička roditeljska ambicija, djeca nose teret razočaranog roditelja i vlastitog razočaranja.

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock

STVARAŠ GRANICE KAKO BI DIJETE BILO SIGURNO

Dobri roditelji usmjeravaju ponašanje djeteta postavljanjem granica i ograničenja. Djeca bez granica i pravila često upadaju u nevolju ili su izgubljena. Granice pomažu da se osjećaju voljeno i cijenjeno, čak i ako ponekad ne vole granice.

Neki od primjera dobro postavljenih granica su: rutina spavanja i pristojno izražavanje prema članovima obitelji.

ISPRAVLJAŠ SVOJE POGREŠKE

Biti u stanju popravljati odnos s djetetom znak je dobrog roditelja. Ako vičeš i pretjerala si s reakcijom, vrlo je važno popraviti taj odnos. Razgovor s djetetom može ti pomoći da riješiš situaciju, objašnjavajući da i ti trebaš pomoć oko svojih osjećaja.

Iako je vrlo primamljivo tražiti znakove uspješnog roditeljstva u stvarima kao šo su: razina čitanja, jede li zdravu hranu, pobjeđuje li u nogometu i sl., uspješno roditeljstvo znači pružanje sigurne baze za tvoje dijete. To stvara mjesto iz kojeg dijete može napredovati. Sastoji se od trajne cjeloživotne veze koja ne ovisi o vanjskim rezultatima, nego o ljubavi, poštovanju i povezanosti.

To zapravo znači da si odličan roditelj.

Lolamagazin.com

Izvor: Selma Sakić – miss7mama.24sata.hr

Foto: fizkes / Shutterstock

Komentari

komentara