Poslovni kutak

Data centar u rangu svjetskih IT kompanija: Otvoren Tehnološki centar LANACO kompanije

Napisao H. H.

Tehnološki centar LANACO svečano jeotvoren u četvrtak, 1.decembar u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci.

U sklopu Tehnološkog centra nalazi se prva „pametna zgrada“ u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, ali i reginu, čija je gradnja obilježila proslavu jubileja, 25 godina poslovanja kompanije LANACO. Svim procesima u zgradi nadgleda i upravlja softver, a upravo ovaj centar će kompaniji pomoći da svoje edukativne aktivnosti podigne na još viši nivo, te obezbijedinajsavremeniju obuku IT stručnjaka.

„Zadovoljstvo mi je što radimo u prvoj pametnoj zgradi u Bosni i Hercegovini, ali i regionu. Ovakav tip zgrade i način gradnje radili smo po principima Microsoft kompanije. Zadovoljstvo mi je što je upravo ovakva zgrada u Banja Luci, gdje će i ostati proizviodnja softvera. Hvala još jednom svima koji su vjerovali u nas i koji su došli da nas podrže u razvoju za bodućnost“, naveo je Nebojša Ninić, generalni menadžer kompanije LANACO, prilikom svečanog otvaranja Tehnološkog centra.

Važnost postojanja jednog ovakvog centra istakla je i ambasadorka SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak.„Zadovoljstvo mi je što kompanija LANACO u laže u svoj razvoj i pokazuje da država Bosna i Hercegovina može bolje. Cilj USA ambasade je da sve više kompanija saraađuju sa međunarodnim američkim kompanijama poput Microsofta, koje pomažu da domaće kompanije postaju internacionalne. Drago mi je da LANACO ulaže u mlade ljude i edukuje svoj tim. Pametna zgrada je pokazatelj da možemo i trebamo bolje u domaćoj privredi“, rekla je ona.
Otvaranje „pametne zgrade“ nije značajno samo za kompaniju LANACO i njene zaposlene, već i za tehnološki razvoj zajednice, jer se radi o prvoj upotrebi najsavremenije tehnologije na ovim prostorima. Data centar izrađen je prema najvišim svjetskim standardima, te se nalazi u rangu centara vodećih kompanija kao što su Facebook, Microsoft i Google.

„Ponosan sam što je Banja Luka dobila ovakav jedan prostor i ovakvu zgradu. Prvenstveno jer je moja ideja bila da Banja Luka postane pametan grad, sa pametnim idejama i ljudima. Čestitam LANACO kompaniji i želim im puno uspjeha u daljem radu„rekao je u svom obraćanju prisutnima Igor Radojičić gradonačelnik Grada Banja Luka.
Današnjoj svečanosti prisustvovali su brojni predstavnici institucija Republike Srpske, privrednih subjekata, diplomatski predstavnici i mnogi drugi gosti.

Tehnološki centar LANACO čine glavni i tehnički objekat, ukupne površine 10.000 metara kvadratnih, kapaciteta do 600 osoba. Pored kancelarija i Data centra, glavnu zgradu čine i učionice za edukacije, sale za konferencije, te restoran i prostorije za odmor. U tehničkom objektu smješteni su prostor za proizvodnju hardvera, servis i skladišta, kao i garažni prostor.

svecano-otvoren-lanaco-tehnoloski-centar-1-1

Komentari

komentara