Poslovni kutak

Banja Luka – Panika na fakultetu: Studentima uručene ispisnice!

Napisao admin

Studenti banjalučkog Stomatološkog i Medicinskog fakulteta u četvrtak su doživjeli šok kada su, umjesto da uplate školarinu za obnovu godine, dobili ispisnice i obrazloženje da više od dva puta u toku školovanja ne mogu da obnove godinu.


Studenti (foto: cure.ba)

Iako je nova odluka, prema izmijenjenom Zakonu o visokom obrazovanju RS, na snagu stupila 15. septembra, studenti su, kako kažu, o tome obaviješteni tek 18. oktobra, u Studentskoj službi. Iz Unije studenata RS poručuju da će se za svoja prava, ako je to potrebno, boriti i na ulici, pišu Nezavisne novine.

“Kolege su dobile ispisnice i obrazloženje koje nikome nije jasno. U toku školovanja, na primjer, samo po jednom možemo da obnovimo dvije godine studija. Zavladao je veliki strah. Ovo nema smisla. Zašto se neki muče toliko godina da bi na kraju dobili ispisnicu? Ja nisam imala problem, ali mi je žao kolega koje su doživjele ovakvo razočaranje”, priča B.M, studentkinja medicine.

Da je među studentima zavladala panika svjedoči i činjenica da će se u utorak okupiti na zajedničkom sastanku s predstavnicima Unije studenata, koji će, kako kažu, učiniti sve što je potrebno da pomognu kolegama, ako treba i na ulici.

“Studenti će, osim ovoga, moći da iznesu i sve svoje druge probleme, kako bi prestalo igranje s nama. Danima vodimo borbe sa dekanima, ne možemo da učimo, jer je nekome palo na pamet da nas ponovo maltretira. Nikome nećemo dozvoliti da krši prava studenata”, kazao je Nikola Dronjak, predsjednik Unije, dok njegove kolege iz Studentskog parlamenta uopšte nisu upoznate s ovim problemom, jer im se “niko od studenta nije obraćao”.

I dok Milan Skrobić, dekan Medicinskog fakulteta, juče nije bio dostupan za medije, Stanko Stanić, rektor Univerziteta, kaže da izmijenjeni zakon ostavlja mnogo nejasnoća, ali da studenti neće biti ispisani s fakulteta. Ako je neko i dobio ispisnicu, poručuje, neka nastavi da uči, a rješenje će sigurno biti pronađeno.

“Zakon se promijenio jer je nekada omogućavao da studenti kojima studij traje četiri godine svaku godinu mogu da obnove po tri puta, što znači da su mogli da studiraju i po 12 godina. To nije bilo dobro rješenje, ali rješenje ne može da bude ni ovo što se desilo. Studenti neka uče i neka nikada, ako je to moguće, ne dozvole da obnavljaju godine”, istakao je Stanić.

Simo Jokanović, prorektor za nastavu u Banjalučkom univerzitetu, dodatno pojašnjava da student koji dva puta izgubi godinu, a bio je na teretu budžeta, gubi pravo na ovaj status i postaje vanredni student. Ipak, čini se da je upravo ovdje i nastao problem, jer na Univerzitetu saznajemo da Medicinski fakultet ne nudi mogućnost vanrednog studiranja.

“Provjerićemo o čemu je riječ, ali to ne može da bude tako”, prokomentarisao je Jokanović.

nezavisne

Komentari

komentara