Poslovni kutak

Sve teže do radnika: “Dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija”

Napisao H. H.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na biroima širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih.

Najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih nauka, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji.

Pokazalo se to tokom redovne komunikacije sa poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

“Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima”, naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Da na našem tržišu zaista nedostaje radne snage, na šta stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama.

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuvarima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plata u odnosu na prethodne godine, piše “Avaz“.

I vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnika. Kako se požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija.

Komentari

komentara