Poslovni kutak

Naučno dokazano: Plavuše su uspješnije u poslu!

Napisao H. H.

Plavuše imaju više samopouzdanja i afinititeta prema se*su, dok su brinete uspješnije u poslu i češće ostvaruju duge veze – zaključili su naučnici sa Notingem Trent univerziteta. Psiholozi su radili studiju na uzorku od 200 žena, sa ciljem da ispitaju odnos između boje kose i ponašanja.

Psiholog Ketrin Salmon je zaključila da se čak i novopečene plavuše brzo naviknu na privilegije plave kose, jer uz nju obično idu pažnja muškaraca i opšta primijećenost.

One su zato samouvjerenije. S druge strane, možda kao odgovor na stereotipe, brinete rade više i napornije, kako bi kompenzovale odsustvo “specijalnog” tretmana, zbog čega su i uspješnije u poslu“, objašnjava Salmonova.

Studija je pokazala da su riđokose dva puta više sklone odlaganju odlaska kod stomatologa, kao i da im je potrebna 20 posto veća količina anestezije. Pretpostavlja se da su one osjetljivije na bol, jer stručnjaci kažu da gen koji “određuje” narandžastu kosu ima veliku ulogu u tome.

Profesor Džej Zagorski sa Univerziteta u Bostonu se, na primjer, poslužio rezultatima testova koje Pentagon koristi za procijenu inteligencije osoba koje se prijave u američku vojsku.

Radi se o podacima iz testova sprovedenih 1980. godine koje je ispunilo 10.878 Amerikanaca uzrasta od 14 do 21 godine. Pošto postoji i evidencija o prirodnoj boji njihove kose, Zagorski je izvukao zaključke.

Pošto boja kose varira zavisno od rase i etničke pripadnosti, iz studije su isključeni Afroamerikanci i Hispanci kako zaključci ne bi bili pogrešni.

Zagorski je otkrio da prirodne plavuše imaju u prosjeku viši IQ od tamnokosih žena.

Pokazalo se i da je prosječan koeficijent inteligencije kod plavuša 103,2, kod brineta 102,7, kod crvenokosih 101,2, a da je najmanji kod crnokosih žena – 100,5, prenosi “Kurir“.

Komentari

komentara